NIKAD PREŽALJEN, NIKAD ZABORAVLJEN, ZA MNOGE JEDINI PRAVI MATIJA GUBEC

Sutra u Donjoj Stubici prvi Memorijalni turnir “Zlatko Mirt Medo IV.”

Objavljeno: 18.05.2018. JJ

Ove subote Družba Vitezova Zlatnog Kaleža u Donjoj Stubici organizira prvi Memorijalni turnir “Zlatko Mirt Medo IV.” Turnir je posvećen osnivaču Družbe Vitezova Zlatnog Kaleža, pokojnom Zlatku Mirtu, za kojeg članovi Družbe kažu kako se mnogo bolje osjećao u srednjovjekovnom kostimu, nego u civilnoj odjeći.

Borba bez koreografije

– Njegov životni poziv bio je srednji vijek i uvijek je težio oživljavanju povijesti na najizvorniji način, što je uključivalo borbu bez koreografije, kako bi se odmjerile prave borilačke vještine te streličarenju s primitivnim lukovima, kako bi se iskazala prava vještina streličara. Njemu u čast odlučili smo napraviti turnir isključivo natjecateljskog karaktera, a sudionici će se moći okušati u streličarenju i bohurtu – ističu organizatori.
Streličarski turnir održava se u okviru srednjovjekovnog streličarskog kupa. Puca se isključivo primitivnim drvenim lukom, s 15 metara, na metu veličine 80 centimetara.
Bohurt turnir se pak izvodi u dvije kategorije – dugi mač i kratki mač i štit.

Besplatan ulaz

Inače, bohurt je naziv za natjecanje u mačevanju bez koreografije. Borci imaju vremensko ograničenje i tko zada više pravovaljanih bodova, pobjeđuje.
Sve runde traju minutu i pol, a ukoliko rezultat bude izjednačen, dodaje se runda od 30 sekundi.
Turnir počinje u podne u Parku Maksimilijana Vrhovca, a ulaz je slobodan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba