Društvo broji čak 114 članova od čega je 30 operativnih članova

DVD Zabok održao svoju 100. izvještaju sjednicu Skupštine

Objavljeno: 28.04.2024. zagorjeinternational

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zabok u subotu 27. travnja održalo je 100. po redu izvještajnu zatvorenu skupštinu u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog jer će u listopadu održati svečanu proslavu povodom svog osnutka. Skupštinu je otvorio predsjednik društva Želimir Lež te pozdravio sve članove DVD-a Zabok, Stjepana Skulibera, predsjednika VZKZŽ te predstavnika HVZ, Ivicu Petričeka, zapovjednika VZG Zaboka, Ivana Hanžeka, gradonačelnika Grada Zaboka te predstavnike pobratimskih društava PGD Rogaška Slatina i DVD Prišlin – Hum na Sutli. Nakon uvodnog pozdrava izabrano je radno voditeljstvo te donesen dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen te je nakon toga Kristijan Štajduhar podnio izvješće verifikacijskog povjerenstva u kojem je utvrđeno da je ispunjen uvjet iz Statuta Društva, članka 23. te da će sve odluke donesene na Skupštini biti pravovaljane.

Izvješće o radu Društva članovima pročitao je predsjednik Želimir Lež koji je istaknuo kako je u protekloj godini održano šest sjednica Upravnog i Nadzornog odbora, gdje su uglavnom prevladavale točke dnevnog reda u pogledu podizanja kvalitete rada i opremanja propisanom opremom prema Pravilniku o minimumu tehničke opreme. Početkom godine uspješno je završen projekt MUP-a te su u cijelosti isplaćena sredstva za nabavku nove opreme VATROPROMET-u iz Zagreba. Napravljeno je kompletno završno financijsko izvješće te je predano na uvid na Ministarstvu te je krajem lipnja uspješno prihvaćen. Održani su redovni sastanci oko projekta Volontirajmo zajedno kroz krizne situacije u suradnji s Udrugom Mreža Zagor, koji je i završen u 07 mjesecu 2023. godine završnom vježbom operativnih članova na Caffe bar-u Queen u Zaboku.

Početkom svibnja naš dugogodišnji član, bivši predsjednik DVD-a Zabok, VZG-a Zabok i doživotni počasni predsjednik DVD-a Zabok, Rudolf Zajec odlikovan je spomenicom Domovinske zahvalnosti od strane predsjednika RH Zorana Milanovića za svoj doprinos u vatrogastvu. Na sastanku UO i NO dogovoreno je osnivanje Odbora za proslavu i Odbora za Monografiju. Za urednika Monografije izabrali smo dr. Ivicu Balagovića koji je to dragovoljno prihvatio. Uz osnivanje tih Odbora i dogovora oko same proslave odlučeno je da svečana proslava bude 5. listopada 2024. godine. Bilo je jako puno aktivnosti iz kojih je vidljivo kako se vodi intenzivna briga o prostorijama DVD-a zbog proslave 100. obljetnice od osnivanja. Osobito se vodi briga o članstvu koje se poziva na razne aktivnosti, godišnje skupštine ili neke radne akcije. Želja nam je u narednom periodu još više raditi s djecom i mladima kako bi oni jednog dana nastavili bogatu tradiciju društva koje se pronosi iz koljena na koljeno u našim obiteljima – istaknuo je predsjednik Lež.

Na kraju je zahvalio gradu Zaboku gradonačelniku grada Ivanu Hanžeku i djelatnicima u gradu Zaboku, predsjedniku VZG-a Zaboka Draženu Sinkoviću i Zapovjedniku Ivici Petričeku na odličnoj suradnji i potpori, VZKZŽ-e na potpori, te se posebno zahvalio UO i NO i članovima Zapovjedništva na zajedničkom radu za boljitak ovog društva. Uputio je zahvalu svim donatorima i sponzorima te ih pozvao na dobru suradnju i u ovoj godini kada DVD-e proslavlja svoju 100. obljetnice od osnivanja. Svim članovima i članicama DVD-a, pripadnicima mladeži i pomlatka, poželio je da nastave dugu tradiciju koju su započeli naši stari, odnosno da nastave sa ostvarenjem vizija i ciljeva u razvoju vatrogasnih aktivnosti, a sve to zbog povećanja sigurnosti naših sumještana kako bi mogli bezbrižno živjeti u vlastitoj sredini. – zaključio je svoje obraćanje članovima predsjednik Želimir Lež.

Zapovjednik Željko Tršinski u svome je izvješću spomenuo kako u 2023. godini DVD Zabok broji 114 članova i to: 30 operativnih članova, 63 izvršna člana, 21 pričuvni član i 3 podupirajuća člana, a novi članovi su Siniša Grah, Goran Dabo, Barbara Mraz, vlč. Branko Risek, Patrik Sinković i Marjana Šimag. Zatim 21 član vatrogasnog podmlatka i 7 članova vatrogasne mladeži čiji je broj u porastu najviše zahvaljujući njihovoj voditeljici Aniti Lež. Nažalost u 2023. godini napustila su nas dva naša dugogodišnja člana Andrija Lež i Drago Lončar. Zvanje Vatrogasac I. klase položili su Davorin Krajačić, Nikola Kušan i Ana Pavlinić Krajačić, specijalnost aparati za zaštitu dišnih organa Ivan Črnjević, Dino Hundrić, Žarko Ivančić, Goran Jug, Patrik Pešec, Jurica Repovečki i Štef Štokan te C kategoriju Štef Štokan.

DVD Zabok je u 2023. godini sudjelovao na sedam intervencija. Zapovjedništvo je održalo dvije sjednice na kojoj su se rješavali operativni planovi i zadaci te su se redovito provodile teorijske i praktične vježbe operativne postrojbe. U 2023. godini pružali smo sljedeće usluge: 80 prijevoza vode, 5 ispumpavanja vode, 14 pranja parkirališta, igrališta i cesta, 12 ispiranja odvoda, 6 puta zalijevanje i prijevoz vode za podlogu umjetne trave pomoćnog igrališta NK Mladosti Zabok, 6 puta polijevanje posađenih biljaka i drveća u Lugu Zabočkom, 3 rušenja drveća. Izvršili smo prijevoze kombi vozilom i to 11 prijevoza za fizičke osobe i 14 prijevoza za udruge ili ustanove s područja grada Zaboka. Sudjelovali smo u snimanju videa u sklopu projekta VolontirAJMO zajedno kroz krizne situacije, organizirali vježbu evakuacije, spašavanja i gašenja požara na zgradi ŠUDIGO-a Zabok, i vježbu na caffe baru Queen Zabok u sklopu projekta VolontirAJMO zajedno kroz krizne situacije, sudjelovali u vježbi Civilne zaštite grada Zaboka na zgradi gimnazije Antun Gustav Matoš Zabok i Sportskoj dvorani Zabok te vatrogasnoj pokaznoj vježbi PGD-a Kozje.

U 2023. godini imali smo 10 radnih akcija i to čišćenje garaža, uređenje okoliša i sličnih radova. U 2023. godine natjecateljska odjeljenja nastupila su na: Susretu vatrogasnih veterana u Pavlovcu s odjeljenjem vatrogasnih veterana, 22. Kupu grada Zaboka s ženskim A i muškim A odjeljenjem, 42. Memorijalu Mirka Kolarića u Varaždinu s muškim A odjeljenjem, 18. Kupu Sv. Ane u Odranskom Obrežu s odjeljenjem ženske i muške djece, 1. Kupu DVD-a Đurmanec s odjeljenjem ženske i muške djece, natjecanju s vatrogasnim zaprežnim kolima na 15. Memorijalu Marije Badl u Krapinskim Toplicama s jednim vatrogasnim odjeljenjem, 13. Memorijalu Marka Piljeka u Pavlovcu s odjeljenjem ženske djece, dva odjeljenja muške djece, ženskim A, muškim A i muškim B odjeljenjem i 19. Memorijalu bana Josipa Jelačića u Zaprešiću sa ženskim A, muškim A i muškim B odjeljenjem te im uputio čestitke na osvojenim rezultatima. Sva vozila se redovito servisiraju i registriraju.

U 2023. godini od VZG-a Zabok dobivena je platforma Iveco, od ZJVP-a Zabok dišni aparat Drager, 12 maski za dišni aparat Drager i MVŠ za spomen garažu. Trodijelnu ljestvu rastegaču nam je donirao Tomislav Hanžek, 6 kutija za maske za dišni aparat Ratko Voslar, a vatrogasne čizme za šumske požare Vatropromet. Vlastitim sredstvima nabavili smo 20 svjetiljki za vatrogasne kacige, 10 „C“ cijevi, 10 kutija za maske za dišni aparat i 100 litara pjenila. Nabavljeni su i novi akumulatori za autocisternu Mercedes i platformu Iveco. Na kraju je zahvalio svim donatorima, Upravnom odboru na čelu s predsjednikom, članovima Zapovjedništva i svim članovima Društva na dosadašnjem radu, a najviše operativnim članovima koji su se odazvali na intervencije u bilo koje vrijeme dana ili noći i time pokazali da se može operativno računati na DVD Zabok. – istaknuo je na kraju izvješća zapovjednik Željko Tršinski.

Zatim je uslijedilo izvješće o radu djece i mladeži koje je pročitala —– Tajnik Darko Fiket pročitao je izvješće o financijsko materijalnom poslovanju a Stjepan Perešin izvješće Nadzornog odbora. Nakon što su sva izvješća jednoglasno usvojeni od strane članova Skupštine, dodijeljena su priznanja: spomenice za 20. godina aktivnosti – Dragutinu Tisaniću, Štefu Štokanu i Matiji Greguriću, spomenice za 40. godina aktivnosti – Ratku Voslaru, Kruni Tršinskom, Damiru Tršinskom i Daliboru Posavcu te spomenicu za 50. godina aktivnosti i Spomenicu vatrogasni veteran – Renatu Lončaru.

Ispred Hrvatske Vatrogasne zajednice te Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije okupljenima se obratio predsjednik Stjepan Skuliber koji je čestitao Društvu na svemu učinjenom kroz protekli period, ali i svih ovih godina, Vaša izvješća bila su vrlo detaljna i široka što je rezultat dobrog rada. Ovo društvo s obzirom na aktivnosti, od rada s vatrogasnom mladeži do uključivanje u zajednicu i aktivnosti koje postoje na području ovog grada je to definitivno zaslužio jer su ljudi na ovom području uključeni u društveni život zajednice. Ove godine navršava se 160-st godina vatrogastva na području Hrvatske, isto tako sljedeće godine obilježit ćemo 150-st godina vatrogastva na području naše Krapinsko-zagorske županije te i vi ćete ove godine obilježit ćete svoju 100. obljetnicu te je sve to dokaz da vatrogastvo kroz sve ove godine je na visokoj razini a siguran da će tako biti i u daljnjoj budućnosti. U našoj županiji trenutno je aktivno preko 6.000 članova vatrogasaca iz raznih društava, preko 1.800 operativnih vatrogasaca te preko 70 profesionalnih vatrogasaca i sve to gradi jednu našu veliku vatrogasnu obitelj – istaknuo je Skuliber.

Dodao je kako je prošle godine na području naša županije bilo 857 intervencija a od toga bilo je samo 144 požara što pokazuje kako se vatrogasna djelatnost znatno proširila na druge grane djelatnosti no vatrogasci su uvijek tu da pomažu građanima u svim životnim situacijama. Hvala svima vama koji se nesebično darujete da bi bili na raspolaganju svojim društvima u skladu svojih mogućnost. Čestitao je svim dobitnicima spomenica, te rukovodstvu DVD-a Zaboka na cjelokupnom radu, usvojenim izvješćima i ostalim planovima te zahvalio lokalnoj zajednici, gradu Zaboku na čelu s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom i njegovim suradnicima koji podržavaju rad i djelovanje vatrogasaca u proračunu kako bi bili zajednička produžena ruka sigurnosti osoba i imovine stanovnicima grada Zaboka.

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek je pozdravio sve prisutne članove istaknuvši zahvale i čestitke na postignutim rezultatima, te napretku koje ovo društvo postiže za boljitak vatrogastva i zaštite od požara na području grada. Svojim nesebičnim zalaganjem i požrtvovnošću uvijek ste spremni kako bi u obavljanju ove iznimno odgovorne profesije, osobito u ovim kriznim vremenima, bez obzira da li se radi o požaru ili drugim elementarnim nepogodama, nesrećama, pandemije, potresa itd… svakoga dana pokazali spremnost surađivati i pomagati Gradu Zaboku, Stožeru civilne zaštite, građanima i svima kojima je pomoć potrebna. Naglasio da mu je drago vidjeti ovako velik broj mladih koji su uključeni u rad DVD-a Zabok jer Vas u takvim zajednicama uči onome što svima nama u životu može dobro doći – prijateljstvu, žrtvi i pomoći bližnjemu. Zatim je uručio zahvalnicu DVD-u povodom stote obljetnice djelovanja za izniman doprinos u lokalnoj zajednici.

Gostima i članovima obratili su se predstavnici pobratimskih društava PGD Rogaška Slatina i Prišlin-Hum koji su im čestitali na ostvarenim rezultatima i uspješnom radu.

U ime VZ Grada Zaboka zapovjednik Ivica Petriček koji je zahvalio članovima DVD-a Zabok na predanom i aktivnom radu te naglasio kako stručnost i osposobljenost vatrogasaca garantira najviši nivo zaštite ljudi i imovine.


Riječi zahvale na dobroj suradnji i potpori u nastalim uvjetima zbog obnove župne crkve uputio je zabočki župnik Branko Risek, koji je naglasio kako su se vatrogasci uvijek odlikovali kao ljudi poštenja i istine. Te odlike vatrogasca i vatrogastva nosite i vi dragi prijatelji, a to činite i nadalje s velikim ponosom. To sam činio i ja u svome odrastanju kao vatrogasac, a nastojim u tome i dan danas naglašavati vrijednosti ovog humanog poziva i zvanja – istaknuo je župnik Risek.

Predsjednik Društva Želimir Lež još jednom je zahvalio svima te istaknuo kako je još jako puno posla pred nama te je uputio nekoliko informacija vezanih uz samu proslavu u listopadu ove godine u ime Upravnog odbora: Proslava i svečana skupština održat će se 05. listopada, prijedlog je da će biti okupljanje ispred vatrogasnog doma u 14 sati gdje će se formirati ešalon koji će ići prema Zivtovom trgu, gdje će biti postrojavanje i primopredaja, nakon toga će uslijediti zajednička fotografija i onda se opet formira ešalon i kreće preko novo izgrađenog mosta do kino dvorane gdje će se održati Svečana sjednica. Na toj svečanosti održat će se dodjela priznanja i predstavljanje Monografije. Urednik Monografije je dr. Ivica Balagović. Nakon završetka Svečane sjednice uslijedit će se prigodno druženje u restoranu KTC za članove i goste.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba