U MUZEJU SELJAČKIH BUNA ODRŽANA TRADICIONALNA KORIZMENO – USKRSNA MANIFESTACIJA “ČEZ KORIZMU DO VUZMA”

Predstavljen tradicionalni uskrsni stol, otvorena izložba pisanica, igrale se tradicijske igre, a događaj upotpunili nastupi malih folkloraša

Objavljeno: 19.03.2018. JJ

U nedjelju je, u organizaciji Udruge “Lipin cviet”, održana peta Korizmeno – uskrsna manifestacija “Čez korizmu do Vuzma”, u Muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici. Manifestacija je započela predstavljanjem uskrsnog stola, koji je složila i predstavila članica udruge Marija Labaš;
Izložbu “Domači suveniri i pisanice” predstavila je Tatjana Hikec, a vodila je članica udruge Darinka Farkaš. Svi izloženi suveniri bili su izrađeni od prirodnih materijala, najviše od drva i perušine, pa su bili izloženi križevi, anđeli, ukrašene pisanice i uskrsni vijenci za vrata. Grane od drijenka bile su okićene visećim pisanicama koje su bile presvučene ukrasnom tkaninom, a bilo je i pisanica ukrašenih dekupaž tehnikom. Radionicu “Pletena košara” održala je već tradicionalno Udruga žena Hum Stubički iz Gornje Stubice. Manifestaciju su posjetili i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, njegov zamjenik Vladimir Škvorc i direktorica turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec.

Ukrašavanje salvetama

Radionicu izrade pisanice vodile su članice udruge Lidija Ilinić i Vesnica Sinković. Pisanice su se ukrašavale salvetama koje su se lijepile tako da su se premazale bjelanjkom. Radionicu izrade uskrsnih suvenir, pilića i zečeva od vune, vodila je pak Zrinka Ilinić.
U umjetničkom programu nastupila je dječja folklorna grupa iz donjostubičkog Dječjeg vrtića “Bubamara” iz Donje Stubice. U svom nastupu prikazali su korizmeni običaj umivanja laticama. Folklorna grupa KUD-a “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice nastupila je s koreografijom “Dječje tradicionalne igre i pjesme”, dok je Folklorna grupa “Žune” iz Bedekovčine prikazala tradicijsku igru s pisanicama, jurjevski običaj i proljetne tradicijske plesova. “Našenina – vezilje iz Bedekovčine” predstavile su reviju “Domače platno u suvremenom odijevanju”. 14 članica udruge je uz pomoć podmlatka, prikazalo kako domaće platno može pronaći svoje mjesto u današnjem, modernom načinu odijevanja. Na reviji su prikazane modne kombinacije kaputića i sakoa od domaćeg platna, suknji, narodne nošnje stare preko 70 i 100 godina, heklane marame, heklani nakit, torbice za svakodnevnu upotrebu i za svečane prigode, uskrsne košarice i dr., sve to ručno našiveno i ukrašeno.

Tuckanje jajima

Na kraju programa uslijedile su tradicijske igre. Posjetitelji su se natjecali u najstarijoj uskrsnoj igri, tuckanju s jajima, te nošenju i jedenju jaja. Pobjednici su dobili nagrade, a svima koji su sudjelovali u programu, dodijeljena su priznanja za njegovanje zagorske baštine i promicanje i očuvanje korizmeno – uskrsnih običaja. Zahvalnice su dobili: Zrinka Ilinić za vođenje radionice izrade pilića i zečeva i volonterski klub OŠ Matija Gubec iz Gornje Stubice. Manifestaciju je organizirala Gornjostubička udruga “Lipin cviet” u suradnji s Općinom Gornja Stubica, Muzejom Seljačkih buna u Gornjoj Stubici i s Turističkom zajednicom područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba