U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisani ugovori iz EU fondova u vrijednosti 182 milijuna kuna

U Donju Stubicu stiže novih 3,4 milijuna kuna – tamošnji Centar za socijalnu skrb dobiva ih za poboljšanje infrastrukture

Objavljeno: 10.03.2018. Alen Brodar

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u petak je potpisano sedam ugovora iz Operativnog program Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti 182 milijuna kuna. Radi se o projektima iz područja e-usluga, zdravstva, socijalne skrbi te intervencijskih planova za ratom pogođena i deprivirana područja , od čega je 161,5 milijuna kuna (89 %) sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova.
Tako je među njima potpisan i ugovor s Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica vrijedan 3,4 milijuna kuna, za poticanje deinstitucionalizacije kroz poboljšanje infrastrukture.

eHZZO

Inače, najvredniji među sedam ugovora je za eHZZO, odnosno za izgradnju integriranog informacijskog sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ukupne vrijednosti 114,7 milijuna kuna, od čega je 98 milijuna bespovratnih sredstava.
– Razvoj e-aplikacija u skladu s prioritetima za financiranje utvrđenim u Strategiji eHrvatska 2020, kao što su e-Zdravlje, e-Uprava za zemljišno i prostorno planiranje, e-Kultura, eTurizam, e-Pravosuđe, značajno će poboljšati usluga građanima i povećati produktivnost javnog sektora. Projektima ulaganja u zdravstvo povećat će se isplativost i održivost zdravstvenog sustava kroz poboljšanje učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama te dnevnim kirurgijama smanjenjem broja prijema na akutne bolničke odjele – rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, u prisutnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića.
Tu su još dva projekta iz zdravstva – za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Šibenik od 46,4 milijuna kuna, te za poboljšanje pristupa i kvalitete usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Šibensko-kninskoj županiji od 6,7 milijuna kuna. Također su potpisani ugovori s Gradom Benkovcem od 998.000 kuna za razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Benkovca, s Gradom Belim Manastirom od 7 milijuna kuna za uređenje doma Branjin Vrh, kao i 2,7 milijuna kuna vrijedan ugovor s Gradom Vukovarom, za pripremu dokumentacije za izgradnju Ekonomske škole Vukovar. Cilj je ove godine obaviti sve radove oko projektne dokumentacije, do polovice sljedeće provesti natječaj da bi mogli početi radove, kako bi zgrada bila završena kroz tri godine.

Četiri milijarde eura

– Do danas smo ukupno ugovorili projekte vrijedne četiri milijarde eura, odnosno 37% sredstava koja su nam na raspolaganju te moram reći da sam zadovoljna realiziranim, što je uspjeh svih nas, a najviše korisnika projekata. U cilju daljnjih ubrzanja i pojednostavljenja procesa prijave, kao i smanjenja administrativnog tereta korisnika, krajem prošle godine uveli smo elektronički sustav eFondovi kojim se u potpunosti omogućava elektronska prijava projektnih prijedloga, ali i kasnije provođenje ugovora kroz elektroničku dvosmjernu komunikaciju i razmjenu podataka između korisnika bespovratnih sredstava i institucija. Do sada je zaprimljeno 560 prijava projekata kroz sustav eFondova – istaknula je prilikom potpisivanja ministrica Gabrijela Žalac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba