Ovo će se svidjeti Zagorcima

Milijun litara vrhunskog Dingača na rasprodaji po sedam kuna

Objavljeno: 20.12.2016. mladenmandic

Čak milijun litara kvalitetnog plavca malog na zalihi učinilo je stečaj Vinarije i poljoprivredne zadruge “Dingač” u Potomju među najneobičnijim u Hrvatskoj. Kako piše Slobodna Dalmacija, ne radi se o klasičnoj stečajnoj priči kakve smo navikli gledati posljednjih 20-ak godina, u kojoj su dugovi prešli vrijednost imovine. Naime, prodajom tog kvalitetnog vina, namirili bi se dugovi ili barem dio njih prema vjerovnicima, dok bi ostala imovina i proizvodni pogon ostali netaknuti i mogli bi, na radost radnika, iznova početi proizvoditi.

Neplaćeno grožđe

U Vinariji je otkupljivano grožđe koje godinama nije plaćeno vinogradarima, koji su, da stvar bude apsurdnija, kao zadrugari bili vlasnici te Vinarije. Sada je to vino ušlo u stečajnu masu i rasprodavat će se u stečajnom postupku. Ako se ne proda redovnim putem, što je teško izvedivo, jer da se moglo prodati, ne bi stajalo tri godine u spremnicima, plavac mali će morati ići na licitaciju, a to će biti prva javna dražba od milijun litara vina u hrvatskoj povijesti. Zanimljivo je kako je hipoteku na zalihama vina upisala Hrvatska poštanska banka na temelju kreditnih zaduženja Vinarije. Riječ je o oko sedam milijuna kuna potraživanja HPB-a, koja će se namiriti upravo prodajom zaliha vina. Ako se pretpostavi da je tržišna cijena jedne litre vina barem 20-ak kuna jer je vino u rinfuzi, a ne buteljirano, a tijekom stajanja od tri godine izgubilo se i na kvaliteti, zalihe su minimalno 20 milijuna kuna. No, u dosadašnjim stečajevima se pokazalo da je vjerovnicima najvažnije naplatiti svoja potraživanja, pa bi se tako plavac mali mogao prodavati po cijeni znatno manjoj od tržišne, i to čak i po sedam kuna po litri, samo da HPB namiri svoje potraživanje od sedam milijuna kuna. No, to je krajnja opcija, jer će se na početku ipak pokušati izvući barem približna tržišna cijena, pa ako ne bude išlo, slijedi rasprodaja na licitaciji. U takvim okolnostima, piše Slobodna Dalmacija, kratkih rukava ostat će pelješki vinogradari, koji potražuju 27 milijuna kuna za predano, a nenaplaćeno grožđe, jer su oni niži isplatni red.

Dug od 42 milijuna kuna

Stečajni upravitelj vinarije “Dingač” Ante Mrkonjić, nada se da se ipak neće provoditi klasični stečajni postupak rasprodaje imovine. U planu je, naime, uvođenje strateškog partnera i restrukturiranje vinarije. Hoće li to biti Badel, koji je i do sada u nekoliko navrata imao poslovnu suradnju s vinarijom, Mrkonjić nije odgovorio, no rekao je kako ima zainteresiranih za nastavak rada vinarije, ali da bi se zadrugari trebali odreći dijela svojih potraživanja iz stečajne mase. Što se tiče zaliha vina, on smatra da bi se vino iz spremnika trebalo pakirati u boce i prodavati kako se ne bi izgubio kontinuitet kupaca, poglavito za nadolazeće blagdane. Inače, Vinarija “Dingač” završila je u stečaju s ukupnim dugom od 42 milijuna kuna, od toga 27,1 milijun kuna potražuju zadrugari, država oko 8,2 milijuna kuna, Jadranska banka 950.000 kuna, a ostalo manji vjerovnici.

Foto: ilustracija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba