Kumrovečki muzej “Staro selo”

“Subota u etno selu” vratila nas u vremena od prije stotinjak godina

Objavljeno: 06.11.2016. mladenmandic

 

“Subota u etno selu” – tradicionalna je manifestacija koja se održala na prostorima kumrovečkog etno muzeja “Staro selo”. Posjetitelji su tijekom cijelog subotnjeg poslijepodneva mogli uživati u prezentacijama starih zanata poput kovačkog zanata, izradi košara, a mogli su se upoznati i s vještinom izrade predmeta od roževine, posebice češljeva u radionici, gdje je jedan od posljednjih današnjih majstora češljara Antun Penezić, prezentirao izradu češljeva, nakita i ostalih ukrasnih predmeta od kravljih rogova.

Gosti iz Varaždina

Također, posjetitelji su mogli uživati i u ostalim domaćim delicijama poput meda, domaćih kolača, vina voćnih rakija… U goste Kumrovčanima došli su i članovi Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave “Hajdina” iz Varaždinske županije. Oni su posjetiteljima prezentirali tradicijske rukotvorine svoga kraja te izradu tradicijskog jela “koščičjaka”. U bogatom poslijepodnevnom i večernjem programu, nastupili su Dječja grupa KUD-a Antuna Mihanović iz Klanjca, Sekcija za dvorske plesova KUD-a “Antun Mihanović”, kumrovečka etno udruga Zipka te gosti iz udruge “Hajdina”. U sklopu manifestacije bila je predstavljena i nova internetska stranica kumrovečkog muzeja “Staro selo”.

Izložba klanječkih obrta

Središnji dio manifestacije bilo je otvorenju izložbe “Obrtništvo trgovišta Klanjec”, autorice Tihane Kušenić, inače djelatnice Muzeja “Staro selo”. Tihana Kušenić je uz pomoć interpretatorice i voditeljice programa Snježane Horvatin, kroz izložbu prikazala brojne klanječke obrte i obrtnike od kojih su mnogi uspjeli opstati i danas u 21 stoljeću. Uz autoricu Tihanu Kušenić koja je govorila o tome kako je nastala sama izložba, na otvorenju izložbe govorili su i v.d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, načelnik Kumrovca Dragutin Ulama te klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek koji je prigodnim riječima i otvorio izložbu. Nakon otvorenja izložbe, nastavljeno je druženje u prostorima “Starog sela” uz tamburaše te prigodne zagorske domaće delicije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba