Osim što je kažnjivo - to je jako neodgovorno i opasno

Drsko poigravanje s HGSS-om na Ivanščici

Objavljeno: 11.03.2023. zagorjeinternational

Po preusmjerenom pozivu 112, koji su uputila dvojica planinara koji su se spuštali s Ivanščice preko staze Konj, HGSS je izašao na teren, no nije bilo nikoga.  

Iz Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin prepričali su na svojim internetskim stranicama neuspjelu akciju spašavanja.

Naime, jedan od planinara zadobio je ozljedu noge i nije mogao nastaviti spuštanje te je zatražio pomoć. Prema njihovim uputama, nalazili su se 600 metara do izlaska iz šume. Vrlo brzo je organiziran tim za spašavanje koji je žurno krenuo prema opisanoj lokaciji. S obzirom na to da je noć bila relativno hladna, planinarima je sugerirano da se utople što je više moguće do dolaska spašavatelja, navode iz HGSS-a, piše 7Plus regionalni tjednik.

– Putem centra 112 pokušali smo stupiti u ponovni kontakt s unesrećenim u više navrata radi dijeljenja točne lokacije, ali bezuspješno. To nas nije previše zabrinjavalo budući da je čest slučaj da se baterija mobitela isprazni te smo krenuli prema opisanoj lokaciji. Nakon prolaska prvih 600-700 metara, počeli smo sumnjati u točnost opisa, ali ni to nije bilo toliko zabrinjavajuće pošto se vrlo lako pogriješi oko procjene udaljenosti. Ponovno smo pokušali stupiti u kontakt s unesrećenim, ali opet bezuspješno – rekli su iz HGSS-a.

U suradnji s PP Ivanec i dežurnom patrolom provjerena su uobičajena parking mjesta na popularnim stazama na Ivanščicu, ali sva parking mjesta su bila prazna.

– Vrlo neuobičajeno za današnje planinare, koji su se predstavili da nisu iz okolice Varaždina, a planinare u jutarnjim satima kad javnog prijevoza nema – ističu spašavatelji i dodaju da je prilikom spuštanja ponovno detaljno provjerena cijela staza, a unesrećenom ni traga.

Iz HGSS poručuju ako pomoć ipak nije potrebna, o tome bi trebalo isto obavijestiti centar 112 jer zvanje službi zbog moguće nečije “zabave” je neodgovornom i kažnjivom ponašanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba