Paljenje smeća veliki je problem u Međimurskoj županiji

Videonadzorom i češćim ophodnjama protiv paljenja smeća i polja uz romska naselja

Objavljeno: 10.08.2022. VH

Prema podacima Policijske uprave međimurske, u Međimurju je u blizini romskih naselja samo ove godine zabilježen čak 51 slučaj spaljivanja smeća, a to su samo prijavljena i službeno evidentirana paljenja jer se iz romskih naselja svakodnevno može vidjeti dim.

Da spriječe problem gomilanja smeća i njegovog paljenja u romskim naseljima, međimurski župan Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić sazvali su sastanak s predstavnicima Policijske uprave međimurske, vatrogascima i predstavnicima općina u kojima je zabilježeno paljenje smeća, a sastanku su nazočili načelnik PU međimurske Ivan Sokač, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici općina Pribislavec, Nedelišće, Mala Subotica, Kotoriba, Domašinec i Podturen, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grad Čakovec Ivica Pongrac, zapovjednik JVP Čakovec Mladen Kanižaj i zapovjednik DVD-a Trnovec Robert Mezga.

Gorući problem

Na sastanku je konstatirano da je spaljivanje smeća samo jedan od gorućih problema vezanih uz romsku nacionalnu manjinu u Međimurskoj županiji, no izostanak postupanja nadležnih državnih službi koje bi se morale uključiti u problematiku, naveo je jedinice lokalne samouprave na daljnju zajedničku konstruktivnu raspravu. 

– Nažalost, Međimurje je i po ovom pitanju prepušteno samo sebi, no zajedničkim snagama probat ćemo ostvariti pomake – kazao je župan Posavec koji se na početku sastanka osvrnuo na poražavajuću statistiku paljenja smeća. 

Iz vatrogasne postrojbe istaknuli su da su ove godine 117 puta intervenirali na poziv građana zbog paljenja smeća, a na konkretno stanje u općinama upozorili su gradonačelnici, načelnici i predstavnici općina.  

– Drago mi je što je došlo do sazivanja sastanka na ovu temu. U Pribislavcu gotovo svakodnevno imamo požare i spaljivanja, no kako nam je projekt prošao na natječaju Fonda za zaštitu okoliša, uz dobivena sredstva pomoć očistit ćemo smeće u romskom naselju, sanirati ilegalna odlagališta otpada i postaviti videonadzor u romskom naselju – istaknuo je načelnik Pribislavca Matija Ladić.

U Maloj Subotici već je postavljen videonadzor u dijelu romskog naselja, a načelnik Valentino Škvorc dodao da je velik problem što za većinu požara nema evidentiranih počinitelja, pa ih se ne može adekvatno kazniti. 

Predstavnici gradova i općina složili su se da dijele iste probleme, a osim gomilanja smeća, divljih deponija i namjernog paljenja smeća i poljoprivrednih površina, problem je i što velik dio mještana romskih naselja ne plaća uslugu odvoza komunalnog otpada, a dugovanja prema komunalnim poduzećima iznose i više stotina tisuća kuna.

Videonadzor 

Iz PU međimurske istaknuli su da je posljednjih mjeseci povećan broj policijskih djelatnika čime je pojačan broj ophodnji, a sljedeći tjedan u Međimurje stiže 12 novih policijskih vozila. Također, ulaskom Hrvatske u Schengen, veći broj policijskih djelatnika bit će preraspoređen po županiji za očuvanje javnog reda i mira.

Predstavnici međimurskih gradova i općina upućuju apel građanima da se svog otpada rješavaju na legalan način, predajući ga pružateljima javne usluge koji ga sakupljaju, a ne pripadnicima romske nacionalne manjine, kako bi se smanjilo gomilanje otpada u naseljima.

Kako bi se pokušao riješiti problem, Županija će krenuti u nabavu dronova i videonadzora koji će za početak biti postavljen i nadzirati lokacije na kojima je učestala pojava paljenja, a pojačat će se i policijske ophodnje po naseljima. Dogovoreno je i da će se na sastanak u Međimurje pozvati nadležni ministri kako bi ih se ponovno upoznalo sa stvarnom situacijom, s obzirom na to da država i dalje nema sluha za navedene probleme Međimurki i Međimuraca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba