NEVJEROJATNO! Razotkrio ih je satelit

Rusi na Krim doveli istrenirane ‘vojne’ dupine kako bi spriječili gubitak drugih brodova

Objavljeno: 29.04.2022. zagorjeinternational

Kako bi spriječila gubitke u svojoj crnomorskoj floti Rusija je u bazi u luci Sevastopol, najznačajnijoj pomorskoj bazi ruske mornarice u Crnom moru, na Krimu rasporedila trenirane vojne dupine kako bi zaštitila flotu od podmorskih napada. Pokazuju to nove satelitske snimke, kako navodi Američki pomorski institut (USNI). Analizom snimki zaključili su da je Rusija u svoju pomorsku bazu na anektiranom ukrajinskom poluotoku premjestila dva obora za dupine još u veljači, na samom početku invazije na Ukrajinu.

Sevastopol i USNI vjerujuju kako bi dupini trebali spriječiti operacije ukrajinskih ronilaca, za što su Rusija, ali i SAD, obučavali te morske sisavce. Dupini bi, kako prenosi Telegram mogli spriječiti ukrajinske specijalne snage da uđu u luku i sabotiraju ruske ratne brodove, jer su, prema analizi Instituta tamo usidreni brojni ruski brodovi te je moguće da im prijeti opasnost od podmorskih napada iako su izvan dometa raketa. Crnomorska flota ruske mornarice ovog je mjeseca doživjela veliki udar potonućem krstarice Moskva, pa analitičari vjeruju da Rusija želi spriječiti gubitak drugih brodova.

Inače, Rusija ima dugu povijest treniranja dupina za vojne svrhe, te su između ostalog obučavali životinje da, uz odvraćanje neprijateljskih ronilaca, donose predmete iz mora. Ukrajina je trenirala dupine u akvariju blizu Sevastopola od 2012. No, njihovi dupini su pali u ruske ruke kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Ukrajina je od Rusije tražila da im vrati životinje, ali je Moskva to odbila. Ruska agencija RIA Novosti tada je pisala da Rusija planira nastaviti i proširiti obuku dupina za vojne svrhe, piše Guardian.

– Naši stručnjaci razvili su nove uređaje koji, kada dupini sonarom otkriju podmorske ciljeve, to pretvaraju u signal na ekranima njihovih trenera… Ukrajinskoj mornarici nedostajala su sredstva za takvu tehnologiju i morali su neke projekte ugasiti – ustvrdio je tada izvor ruskoj agenciji.

Pomorski stručnjaci pak ističu kako dupini imaju najrazvijeniji sonar od svih životinja te da im to omogućuje da s lakoćom otkrivaju podmorske objekte koje je inače teško otkriti elektronskim sonarom. Sovjetski. Kako je objavljeno, SAD je na obuku dupina i drugih morskih sisavaca, poput morskih lavova, koje treniraju od 1960.-ih godina, potrošio oko 28 milijuna dolara.,

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba