Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec i župan Željko Kolar na pressici o radu ŽUC-a u prošloj i ovoj godini najavili:

U 2022. na zagorskim cestama radovi vrijedni više od 35 milijuna kuna, a planira se i kredit od 30 milijuna kuna

Objavljeno: 07.02.2022. zagorjeinternational

Županijska uprava za ceste KZŽ upravlja sa 671 kilometrom javnih cesta, od kojih su 424 kilometra razvrstana u rang županijskih te 247 kilometara u rang lokalnih cesta, a na njima su u 2021. godini izvedeni radovi na održavanju vrijedni 39,3 milijuna kuna, izvijestio je ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec na konferenciji za medije održanoj u Krapini.

– Najznačajnija grupa radova su oni redovitog održavanja, koji su izvedeni u šest osnovnih podgrupa, za što je utrošeno 17,5 milijuna kuna. Druga podgrupa radova odnosi se na kupovinu soli koja se koristi u održavanju prometnica u zimskim uvjetima, za što je utrošeno nešto više od milijun kuna, odnosno, kupljene su 2064 tone soli za cjelokupnu mrežu prometnica. Za radove na sanaciji propusta, što je treća podgrupa, a sanirana su četiri takva objekta – u Vilancima, Sušobregu, Donjoj Batini i Bedekovčini, utrošeno je nešto više 2,8 milijuna kuna. Što se tiče četvrte podgrupe radova, radi se o sanaciji habajućeg asfaltnog sloja kolnika. Ugrađeno je 74.700 kvadratnih metara, odnosno 15,5 dužnih kilometara asfalta, za što je utrošeno 6,7 milijuna kuna. Radovi kanaliziranja oborinske odvodnje koštali su nešto više od 545.000 kuna, a u suradnji s policijskom upravom ugradnjom protukliznog asfalta sanirana su tri opasna mjesta što je ujedno šesta podgrupa radova – nabrojao je Sirovec, dodajući da je prošle godine realizirano i ukupno pet klizišta u vrijednosti od 5,2 milijuna kuna, a radi se o klizištima u Poljanici Bistričkoj, Klokovcu, Hruševcu, Razdrtom Tuheljskom te u Gorjakovu.

– Već treću godinu zaredom klizišta saniramo u suradnji s Hrvatskom vodama koje radove sufinanciraju 55 posto spomenutog iznosa, na čemu im moramo zahvaliti – kazao je Sirovec, pa pojasnio i da je sukladno Zakonu o cestama, za Grad Krapinu, kao središte županije, dodijeljeno 1,6 milijuna kuna za održavanje nerazvrstanih cesta, dok je za jedinice lokalne samouprave koje su imale pripremljenu dokumentaciju za radove na svojim prometnicama, poput izgradnje pješačkih staza ili oborinske odvodnje, utrošeno 1,6 milijuna kuna.

– Što se tiče ove godine, planirani su radovi vrijedni nešto više od 35 milijuna kuna, kroz četiri osnovne grupe radova – za održavanje prometnica planirano je 24,5 milijuna kuna, za radove dodatnog ulaganja 7,4 milijuna kuna, a preostalo je određeno zakonom, dakle za Grad Krapinu 1,7 milijuna kuna te za sufinanciranje radova jedinica lokalne samouprave za izgradnju nogostupa i oborinske odvodnje, za što je planirano 1,5 milijuna kuna – najavio je Sirovec, objasnivši da je se održavanje cesta razvrstava na dvije grupe – na redovito i izvanredno.

Fond solidarnosti

– Što se tiče radova redovitog održavanja, za njih je planirano 15 milijuna kuna te je 1,1 milijun kuna planiran za kupnju soli za zimsku službu. Što se tiče izvanrednog održavanja, planirane su četiri podgrupe – sanacija habajućih asfaltnih slojeva (četiri milijuna kuna), zatim rekonstrukcija četiri propusta u Sušobregu, Krapinici, Zlataru i Maču, a i ove je godine planirana sanacija opasnih mjesta, za što se planira milijun kuna, od čega će MUP sufinancirati 700.000 kuna, dok je za izradu projektne dokumentacije planiran iznos od 250.000 kuna. I ove godine krećemo sa sanacijom klizišta, predviđena je sanacija njih sedam na županijskim i lokalnim cestama te radovi rekonstrukcije na tri županijske ceste, na dionicama gdje se sada provodi projekt Aglomeracije Zabok – Zlatar, gdje ćemo mi paralelno vršiti rekonstrukcije tih prometnica. Za sam projekt građenja predviđeno je dakle 7,4 milijuna kuna – zaključio je Sirovec.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je rad ravnatelja Sirovca i njegove ekipe u ŽUC-u koji su tijekom 2021. godine proveli niz aktivnosti, istaknuvši kako su obišli sve zagorske načelnike i gradonačelnike kako bi se po određenim kriterijima donijeli prioritetni radovi za naredne dvije godine.
No, pregršt sanacijskih radova i radova na modernizaciji prometne infrastrukture, kazao je župan, zahtijeva i kreditno zaduženje kojim će se u naredne dvije godine novim asfaltnim slojem prekriti 62 kilometra cesta na području županije. – Vi kad uzmete u obzir naše investicije, to je negdje na razini 15,5 milijuna kuna, no, stanje naših cesta nas jednostavno tjera da krenemo s novim investicijskim ciklusom i zbog toga ćemo na sljedećoj Županijskoj skupštini donijeti odluku o dugoročnom zaduženju Županijske uprave za ceste na deset godina, u vrijednosti 30 milijuna kuna, s time da Grad Krapina kao središte županije ima posebna sredstva i status. To je površina od 280 tisuća četvornih metara novog asfaltnog sloja, što će zasigurno doprinijeti sigurnosti prometa na području naše županije. Planiramo da bi investicijski ciklus počeo u trećem kvartalu 2022. godine i završio do kraja trećeg kvartala 2023. godine – rekao je Kolar i dodao kako će se tako u jednom investicijskom ciklusu od godinu dana investirati kao da se investiralo kroz četiri ‘normalna’ proračuna ŽUC-a.
Dodao je i da se ŽUC prijavio na natječaj koji je Županija raspisala kroz Fond solidarnosti za sanaciju oštećenih cesta i objekata za vrijeme tzv. zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine.

– ŽUC je prijavio šest lokacija, od čega pet cesta i jedan propust. Do sada smo sanirali četiri propusta na stubičkom području i četiri ceste u vrijednosti 1.544.000 kuna, a jedno klizište i jedna sanacija propusta u vrijednosti od 1.161.000 kuna bit će realizirano do kraja travnja. Rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti je 22. svibnja 2022., tako da ćemo mi sve ono što smo planirali i prijavili, realizirati, s time da treba napomenuti da se i Grad Donja Stubica javio s jednom cestom u vrijednosti 700 tisuća kuna i oni će isto tako uspjeti sanirati tu prometnicu do zadanog roka – rekao je Kolar.

Financiranje ŽUC-eva

Budući da ŽUC-u u prošloj financijskoj omotnici nije bilo omogućeno da svoje projekte i programe prijavljuje na natječaje i povlači europska sredstva za sanaciju i modernizaciju cesta, Kolar je iskoristio priliku i uputio apel ministru Butkoviću, ministrici Tramišak i Vladi Republike Hrvatske da se u novoj financijskoj omotnici to omogući, a podsjetio je i na isticanje nelogičnosti tijekom sastanka župana s premijerom Plenkovićem, nakon čega je prijedlog upućen nadležnom ministarstvu.

– Nadamo se da će taj zahtjev, prijedlog kojeg smo uputili, biti i realiziran, tako da ćemo moći u budućem periodu financijske omotnice od sedam godina koristiti europska sredstva jer imamo pripremljene 84 lokacije na području županije koje smo locirali za sanaciju i modernizaciju. S obzirom na to da ćemo mi kroz ovaj investicijski ciklus, kroz kreditno zaduženje, riješiti 50-ak lokacija, za realizirati nam ostaju još 34 – rekao je Kolar, pa podsjetio da je financiranje ŽUC-eva nepromijenjeno još od 2002. godine.

– ŽUC-evi se financiraju iz poreza na motorna vozila i to je nepromijenjeno već 20 godina. Vidite da nema niti onih intervencija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je prije bilo svake godine negdje u visini od 4 do 6 milijuna kuna. To je također jedan od razloga zašto ulazimo u kreditni angažman jer u suprotnom ne možemo dovesti sve ceste u ‘fer’ stanje – rekao je Kolar i najavio predstavljanje svih dionica cesta koje će se asfaltirati kreditnim zaduženjem na sljedećoj sjednici Županijske skupštine jer, ističe, županijski će vijećnici na temelju toga donijeti odluku o kreditnom zaduženju.

– Toplo se nadam da će, kad vidimo potpisan ugovor Republike Hrvatske i Europske komisije, u novoj financijskoj omotnici biti program gdje ćemo moći aplicirati i povući sredstva za modernizaciju naših prometnica – zaključio je Kolar. (ab, jj, mč)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba