POTPISAN UGOVOR S PROJEKTANTIMA: KZŽ započela projekt dogradnje i opremanja Doma za žrtve nasilja na trajnoj lokaciji

Planira se zasebna jedinica za muške žrtve nasilja, a kuća će biti opremljena i video nadzorom te ‘panic’ tipkama za brzu dojavu policiji

Objavljeno: 07.02.2022. zagorjeinternational

Kao što je i bilo najavljeno, Krapinsko – zagorska županija započinje projekt dogradnje i opremanja Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak”, a s tim je ciljem u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini u ponedjeljak potpisan ugovor o izradi projektno – tehničke dokumentacije.
Radi se o projektu čiji je nositelj Krapinsko – zagorska županija, a partneri su Dom za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak” i Centar za socijalnu skrb Krapina. Projekt je vrijedan 11,6 milijuna kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Provodit će se 30 mjeseci, od 9. lipnja 2021. do 9. prosinca 2023. Kompletnu tehničku podršku pripreme i provođenja projekta pruža Zagorska razvojna agencija, rekla je prilikom potpisivanja ugovora županijska pročelnica za socijalnu politiku Martina Gregurović Šanjug, istaknuvši da se od spomenutih 11,6 milijuna kuna, 60 posto odnosi na infrastrukturne radove, a preostalih četrdeset posto na različite ‘soft’ aktivnosti. Okosnicu infrastrukturnih radova čini dogradnja i opremanje skloništa na trajnoj lokaciji, s obzirom na to da sklonište trenutno djeluje na privremenoj lokaciji u manjem opsegu.

Unajmljeni stanovi

– Sklonište će na novoj lokaciji djelovati u povećanom kapacitetu, koji može primiti 15 korisnika, imat će površinu 550 četvornih metara, biti u potpunosti prilagođeno smještaju osoba s invaliditetom i smještaju korisnika oba spola, s obzirom na to da je “Novi početak” jedno od rijetkih skloništa u Hrvatskoj koje pruža smještaj za korisnike oba spola. Drugi dio infrastrukturnih aktivnosti, daleko manjeg opsega, odnosi se na uređenje i opremanje savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji na izdvojenoj lokaciji – rekla je Gregurović Šanjug, pa istaknula da će se u sklopu ‘soft’ aktivnosti provoditi edukacije za razne stručne službe koje dolaze u doticaj sa žrtvama nasilja, ali i za učenice i učenike po školama, vezano uz prevenciju nasilja u romantičnim vezama.

Također, tu su i aktivnosti usmjerene na stvaranje preduvjeta za lakši život korisnika nakon napuštanja skloništa, kao što su mogućnosti korisnika da pohađaju različite obrazovne programe, a jedan od noviteta, najavila je Gregurović Šanjug, jest mogućnost nastavka života u unajmljenim stanovima nakon napuštanja skloništa.
U postupku javne nabave za izradu projektno – tehničke dokumentacije zaprimljeno je šest ponuda, a kao najpovoljnija, izabrana je ona Zajednice ponuditelja Arhitektura Kritovac i Nova – invest, čija je vrijednost 148.750 kuna.
U sklopu projekta, do sada su provedena četiri postupka jednostavne nabave u vrijednosti 400 tisuća kuna, između ostaloga, nabavljeno je novo osobno vozilo koje će služiti za prijevoz korisnika Doma za žrtve nasilja u obitelji, nabavljena je usluga vođenja savjetovališta i SOS telefona u produženom radnom vremenu, s pet na deset sati dnevno, zatim usluga organiziranja okruglih stolova, kao i usluga supervizije za stručne radnike doma.

– Početak izgradnje trajnog skloništa za žrtve nasilja posebno nas veseli, budući da Dom od svog osnivanja radi na privremenoj lokaciji. Novim objektom predviđeno je povećanje kapaciteta, prostor će biti prilagođen za osobe s invaliditetom, a planira se i zasebna stambena jedinica za muške osobe žrtve nasilja. Kuća će također biti osigurana video nadzorom i ‘panic’ tipkama za brzu dojavu policiji, što će zasigurno doprinijeti sigurnom boravku korisnika u domu. To sve zajedno doprinijet će boljoj kvaliteti pružanja usluga našim korisnicima i njihovoj djeci, jer, iako je ‘Sigurna kuća’ tek privremeno rješenje, ona je mnogima od njih zapravo jedina mogućnost da naprave odmak od nasilnih situacija i od nasilnika te da uz psihosocijalnu podršku koja se pruža u domu, naprave uvid u zakonske mogućnosti koje mogu dobiti za sebe i svoju djecu – rekla je ravnateljica Lovorka Latin.
Ugovor je potpisao Timotej Kritovac, direktor tvrtke Arhitektura Kritovac.

– Nama arhitektima uvijek je izazov ući u novi posao, na novu lokaciju. Zahvaljujem na povjerenju i vjerujem da ćemo u rokovima obaviti sav posao – najavio je.

Sto dana

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je pak istaknuo da je potpisivanje ovog ugovora još jedan korak prema dovršetku projekta.

– Naš novi projektant ima rok od sto dana za izradu dokumentacije i nakon toga, kada dobijemo građevinsku dozvolu, slijedi javni natječaj za izvođača radova. Računamo da ćemo završiti negdje do kraja sedmog mjeseca i prema planu ovog projekta, onda imamo 12 mjeseci za izradu samog objekta. To znači da bi u sedmom mjesecu iduće godine objekt trebao biti gotov. Treba nam otprilike dva mjeseca da ga opremimo i napravimo tehnički pregled te sve ostale radnje koje su potrebne i da prema našim predviđanjima krajem 11., početkom 12. mjeseca 2023. prvi korisnici usluga mogu ući u objekt. Službeni rok za kraj projekta nam je 9.12., a s obzirom na dosadašnju dinamiku radova, vjerujem da ćemo biti i brži – kazao je Kolar, pa se osvrnuo na porazne statističke podatke.

– Ono što, nažalost, treba konstatirati, jest da je kroz veći dio godine ova privremena lokacija skloništa za žrtve nasilja, koja ima kapacitet za osmero korisnika, bila uglavnom popunjeno 100 posto. Nažalost, prema analizama koje su se radile, od pojave epidemije koronavirusa je povećan broj žrtava nasilja u obitelji 20 do 30-ak posto. Kada te negativne trendove uzmemo u obzir, neophodno je povećanje kapaciteta sa 8 na 15. Trebamo biti realisti i biti svjesni da će nasilja, nažalost, uvijek biti, ali onda tim žrtvama moramo omogućiti najbolji mogući smještaj i stručnu pomoć kako bi se što prije mogli oporaviti od šoka te im omogućiti da se postepeno vrate koliko – toliko normalnom životu – zaključio je župan Kolar. (ab, jj, mč)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba