Sve zbog pristojnosti koja seže u 19. stoljeće

ARHAIZAM: Koristimo ga svaki dan, ali znate li što zapravo znači kratica ‘WC’ 

Objavljeno: 19.05.2024. zagorjeinternational

Jeste li se ikada zapitali koje se značenje krije iza kratice WC? Brojni korisnici društvenih mreža iznenadili su se nakon što su saznali značenje te kratice, koje nudi fascinantan uvid u povijest toaleta i sanitarnih čvorova, piše Mirror.  

Naime, jedan ljubitelj povijesti otkrio je da slova označavaju ‘water closet’ – pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih toaleta, prenosi Večernji list

Doslovni prijevod je ‘vodeni ormarić’, a skraćenica je nastala u vrijeme kada nije bilo pristojno pričati o tjelesnim funkcijama. Prema vodoinstalaterskoj web stranici Plumbworld, fraza ‘water closet’ prvi put je korištena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao ‘ormar za ispiranje’, ovo je ubrzo postalo vodeni ormarić kroz popularnu upotrebu, prije nego što se razvio u ‘WC’. 

19. stoljeće bilo je razdoblje velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene. Kraljevsko kućanstvo angažiralo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Thomasa Crappera da zamijeni zahode u kući Sandringham novijim modelima 1886. godine. 

– U 19. stoljeću riječ toalet se nije izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem toaleta. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je izraz ‘Water closet’ da opiše tada novi zahod s ispiranjem, posebno na javnim mjestima. Na akronim WC se gledalo kao na dovoljno daleko od svoje funkcije da bi se mogao izgovoriti, iako s određenom neugodnošću i suzdržanošću – objasnili su za Quoru. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba