Preuzimaju Addiko Banku?

VRAĆAJU SE SLOVENCI: Nova ljubljanska banka želi na hrvatsko tržište

Objavljeno: 19.05.2024. zagorjeinternational

Nova ljubljanska banka (NLB) uskoro bi napokon mogla ući na hrvatsko bankarsko tržište, jedino u užoj regiji država bivše Jugoslavije na kojemu ta slovenska grupacija nije prisutna u svom bankarskom poslovanju, piše Poslovni dnevnik

Iz banke su kasno u srijedu putem Ljubljanske burze priopćili da namjeravaju objaviti dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje austrijske Addiko Bank AG, u čijem vlasništvu je i istoimena hrvatska banka s oko 2,2 milijarde eura aktive i tržišnim udjelom nešto ispod tri posto. 

NLB trenutačno nema udjela u Addiko Banku, ali u igru ulazi kao ozbiljan pretendent. Ponuda iznosi 20 eura po dionici. To, kažu, predstavlja premiju od 22,15 posto u usporedbi s šestomjesečnim ponderiranim prosjekom cijene. Spomenutih 20 eura ujedno je oko pet posto više od zaključne cijene zadnjeg dana trgovanja prije objave pokretanja ponude za preuzimanje Addika. 

Isto tako, u banci podsjećaju kako je to 32 posto više od posljednje zaključne cijene dionice prije objave Agri Europe Cyprus Limiteda (25. ožujka) da namjerava pokrenuti djelomičnu ponudu otkupa dionica Addika. 

NLB proteklih je godina u poslovnoj ekspanziji na tržištima zapadnog Balkana. Brodnjak, prvi čovjek te banke, već otprije najavljuje ambicije da se mapa njezine poslovne mreže upotpuni s Hrvatskom. 

Regulatorni utezi odnosno repovi problema stare devizne štednje nekadašnje hrvatske podružnice Ljubljanske banke vjerojatno (bili) i glavni razlog zašto se davnašnje ambicije ulaska NLB-a na hrvatsko tržište dosad nisu ostvarile. Isto tako, u međuvremenu je sudska saga o staroj deviznoj štednji na međunarodnim instancama okončana presudama u korist hrvatskih štediša i prebacivanjem njihovih potraživanja na slovensku državu. 

U domaćoj poslovnoj zajednici smatra se da su danas izgledi NLB-a za ishođenje suglasnosti solidni. Uz ostalo, neki poslovnjaci reći će kako bi u prilog tome mogla ići i “šira slika”, aludirajući na neke druge bilateralne relacije i projekte, kao što je, primjerice, izgradnja drugog bloka NE Krško.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba