Andrej Plenković iz Bruxellesa nakon izvanrednog Europskog vijeća poručio:

“HDZ je na desnom centru, tamo ga je postavio Tuđman – pozivam brojne aktere da se otvore i ne plaše”

Objavljeno: 18.04.2024. zagorjeinternational

Čelnici država članica Europske unije okupili su se u srijedu u Bruxellesu na dvodnevnom izvanrednom samitu na kojem razgovaraju o aktualnim vanjskopolitičkim pitanjima i o jedinstvenom tržištu i konkurentnosti europskog gospodarstva, piše Dnevnik.hr

Andrej Plenković dao je izjavu u kojoj je govorio o izborima te je rekao da je HDZ dobio 100.000 glasova više nego na prošlim izborima. 

– Ovdje su kolege čestitali na pobjedi, žele da nastavimo putem stabilnosti. Da brzo formiramo novu vladu i nastavak rada – rekao je. 

Naglasio je da će otići malo ranije u Zagreb, prije kraja rasprave, kako bi krenuli u razgovore s političkim partnerima i potencijalnim partnerima za sastavljanje većine i vlade. 

– Mi u HDZ-u smo jako zadovoljni, treći put smo uvjerljivi pobjednici na izborima. Pobijedili smo u devet od 11 izbornih jedinica. Dakle nismo prvi na sjeveru i u osmoj izbornoj jedinici, pobijedili smo u sve tri zagrebačke jedinice. Ova pobjeda je ostvarena na enormnoj izlaznosti i anulirali smo tezu da HDZ dobiva samo kada je mala izlaznost – rekao je. 

Naglasio je da im je pet mandata skliznulo. 

– Bili bismo na isto mandata kao 2020., ali to je tako, nekad neki mandat izgubite. Hrvatski narod je rekao svoje. U bizaran dan kojeg je odabrao Milanović, srijedu, čime je naštetio BDP-u – dodao je. 

Komentirao je onda i Milanovića te poručio: 

– Svi koji ga podržavaju, krše Ustav. Njegova diverzija je propala. On okolo zove ljude pa oni zovu mene – rekao je. Nakon toga je poručio partnerima da mu ne vjeruju. 

Poručio je da će oni iskoristiti ono što pobjednici rade, a to je pravo da pregovaraju s onima koji su isto dobili povjerenje građana. Onaj koji ima 61 mandat, taj ima relativnu većinu. 

– Mi ćemo sastaviti vladu i dogovorit ćemo se s onim akterima koji mogu biti prilagođeni našem programu. Tako se sastavlja većina – naglasio je. Također je rekao da se manji partneri moraju prilagoditi HDZ-ovom partneru. 

O DP-u je rekao: 

– HDZ je na desnom centru, tamo ga je postavio Tuđman. Da smo mi dobili 76, rekli bi da nemamo s kime što razgovarati, a ovako razgovaramo. Razgovarat ćemo s onima koji su voljni razgovarati. Pozivam brojne aktere da se otvore i ne plaše. Čega se sramite? Moramo neke barijere prelaziti. Imamo novu situaciju, moramo dignuti političku kulturu. Isključivost je kad vas netko teško poražen na izborima i dalje optužuje za korupciju – kazao je. 

Plenković je također poručio:  

– Nema teoretske šanse da Rijeke pravde formiraju ikakvu vladu. Mi ćemo idućih dana razgovarati i tražit ćemo da se poštuje volja naroda. Ako je HDZ pobijedio u tri jedinice u Zagrebu, onda je narod Zagreba isto za HDZ. To svi moraju osvijestiti. Narod Zagreba je isto za HDZ. Treba malo smanjiti ton. Apeliram, imali ste šansu, pogriješili ste, kršili ste Ustav. Ne treba Hrvatsku ni od čega spašavati – naglasio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba