HRVATSKA BIROKRACIJA: Možda je vrijeme za uvođenje digitalnog glasanja

“Od 1996. živim na istoj adresi i imam važeću osobnu. Zašto ne mogu glasati?”

Objavljeno: 17.04.2024. zagorjeinternational

Kći i suprug Mirjane iz Siska glasali su bez problema, ali ona, koja od 1996. godine živi na istoj adresi i ima važeću osobnu iskaznicu, nije na popisu, prenose 24sata.

– Kao i na prijašnjim izborima, normalno sam izašla glasati u pratnji supruga i kćeri, ali ovoga puta nisam mogla dati svoj glas. Zašto? Od 1996. godine živim na istoj adresi i imam važeću osobnu iskaznicu. Moj suprug i kći su mogli glasati, ali mog imena nije bilo na listi – kazala je Mirjana.

– Na biračkom mjestu su me uputili da odem u matični ured i donesem potvrdu te tek onda mogu glasati, ali to je stvarno nepravedno. Ne planiram ići do matičnog po tu potvrdu, želim normalno izaći na glasanje kao i ostali, ali to pravo mi je zbog nekakve greške uskraćeno. Moj glas možda nije odlučujući, ali želim dati svoj doprinos – dodala je ljutita Mirjana.

“To je sve stvarno suludo, stvarno mi nije jasno…”

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu. Navodno se radi o većem broju birača koji nakon poziva Ministarstva unutarnjih poslova nisu podigli nove osobne iskaznice.

I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, trebaju u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu, ishoditi potvrdu za glasovanje, takozvanu ‘plavu potvrdu’, kojom će na biračkom mjestu dokazati svoje biračko pravo. Vezano uz navedeno, Državno izborno povjerenstvo zatražilo je očitovanje Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave.

– Koliko je još ljudi u istom problemu… Moram sama sebe upisati na izborno mjesto da bih imala pravo izbora. To je sve stvarno suludo, stvarno mi nije jasno, smatram da je to protiv svih pravila. Smatram da bi netko trebao snositi posljedice za ovu pogrešku. Ne razumijem tko mi je oduzeo pravo da glasam – zaključila je Mirjana iz Siska.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba