Novi rezultati indeksa razvijenosti

IZUZETNI REZULTATI! Krapinsko – zagorska županija jedina napredovala u viši rang

Objavljeno: 16.04.2024. zagorjeinternational

Sukladno novoj Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, Krapinsko – zagorska županija nalazi se u trećoj skupini, odnosno drugoj polovini iznadprosječno razvijenih županija.

Novi indeks razvijenosti Krapinsko – zagorske županije iznosi 101,297, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu kada je indeks razvijenosti iznosio 97,976 te je prema tome bila smještena u drugu skupinu županija, tj. u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica područne (regionalne) samouprave. U odnosu na 2013. godinu, Krapinsko – zagorska županija skočila je za dva mjesta po razvijenosti i bilježi najveći napredak. 

Usmjereno, pametno, ambiciozno

Dodatna vrijednost dobivenog rezultata prema kompozitnim pokazateljima je i u tome što oni pokazuju trendove iskazane kroz vrijeme te su dokaz da se Krapinsko – zagorska županija razvija usmjereno, pametno i ambiciozno. Županija u svojim razvojnim politikama na uspješan način integrira društvene i ekonomske elemente, čemu u prilog ide porast vrijednosti pokazatelja (prosječni dohodak po stanovniku iznosi 102,89). Iako je ostvaren porast po svim pokazateljima koji se koriste kod izračunavanja indeksa razvijenosti, najveća standardizirana vrijednost zabilježena je kod pokazatelja prosječna stopa nezaposlenosti (111,20).

– Ovaj uspjeh ne odražava samo brojke i statistike, već je dokaz gospodarskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo te druge aspekte koji čine kvalitetu života. Posebno bih istaknuo uspješnost povlačenja iz EU fondova, što je omogućilo bržu i efikasniju realizaciju ključnih projekata. Rast vrijednosti svih pokazatelja jasno pokazuju porast standarda i kvalitete života kao i rast snage županije. Krapinsko – zagorska županija u novoj financijskoj perspektivi nastavlja graditi na temeljima rezultata iz proteklog razdoblja, dugoročnih strateških opredjeljenja te razvojnih usmjerenja s nacionalne razine, sukladno viziji Plana razvoja 2021. – 2027. godine. U narednom razdoblju svoju konkurentnost i privlačnost za život i razvoj gospodarstva namjeravamo temeljiti na daljnjem uvođenju novih tehnoloških rješenja, poticanjem inovacija i kreativnosti, uvođenjem pametnih rješenja za unaprjeđenje konkurentnosti gospodarstva, kao i unaprjeđenje kvalitete usluga za stanovništvo. Naravno, cilj nam je stvoriti još bolje uvjete za kvalitetan životni standard stanovništva – poručio je župan Željko Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar dodala je da je uspješno korištenje sredstava iz EU fondova također dalo znatan doprinos postignutom rezultatu.

– Posebice je to vidljivo u razvoju javnih projekata koji služe kao okosnica razvoja gospodarstva i poduzetništva i zajedno u sinergiji doprinose ubrzanom rastu i razvoju. Kroz pružanje javnih usluga te izabranim razvojnim trendom zajedno s gospodarstvom sudjelujemo u zelenoj i digitalnoj tranziciji županije i usmjeravamo se prema inovativnim konceptima i održivom razvoju te uključivom društvu – poručila je Mlakar.

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar dodala je da se u cilju ravnomjernog razvoja svih dijelova Krapinsko – zagorske županije posebna pažnja pridaje pripremi i realizaciji strateških projekata, temeljenih na zelenim i pametnim konceptima održivog razvoja. 

– Krapinsko – zagorska županija prednjači u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije kojima se osiguravaju infrastrukturni i programski preduvjeti za implementaciju inovativnih modela, a zbog kojih je ujedno prepoznata i kao predvodnik u postavljanju trendova – dodala je Barilar.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša pojasnila je da je značajan napredak Krapinsko – zagorske županije mjeren indeksom razvijenosti rezultat ulaganja Županije u specijalizirane edukativne programe kroz aktivnosti Poduzetničkog centra. 

– Pristup Poduzetničkog centra uključuje razvoj ključnih vještina i poticanje samozapošljavanja kroz strukturirane programe. Neki od programa su specijalizirane edukacije koje se organiziraju svakog lipnja kroz ‘BusinessMonth’, konferencija ‘Invest In Zagorje’ u svibnju, edukacije ‘HEALTH IT’ Akademije, te inicijative poput ‘Kreiraj svoju budućnost’ koji jača poduzetničke kompetencije srednjoškolaca, dok ‘BiznisBoost’ edukacije ciljaju na unapređenje poslovnih kompetencija. Ove inicijative ključne su za povećanje zapošljivosti i privlačenje investicija, čime se direktno doprinosi gospodarskom rastu i razvoju županije – rekla je Matuša.

Izračun 

Inače, indeks razvijenosti izračunava se na temelju stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda općine, grada ili županije po stanovniku, općeg kretanja stanovništva, stope obrazovanja i indeksa starenja.

Rast vrijednosti indeksa razvijenosti i napredak Krapinsko – zagorske županije u treću skupinu, odnosno u drugu polovinu iznadprosječno razvijenih jedinica područne (regionalne) samouprave, temeljio se na rastu svih vrijednosti standardiziranih pokazatelja koji se koriste za izračun indeksa razvijenosti.

Najveću standardiziranu vrijednost Krapinsko – zagorska županija bilježi kod pokazatelja “prosječna stopa nezaposlenosti“ (111,20), a iznadprosječne vrijednosti bilježi također i kod pokazatelja “indeks starenja“ (105,44), “opće kretanje stanovništva“ (104,88) te “prosječni dohodak po stanovništvu“ (102,89).

U odnosu na izračun vrijednosti indeksa razvijenosti iz 2018. godine, od 32 jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije njih 28 bilježi napredak. Smanjen je broj ispodprosječno razvijenih gradova i općina, a povećan je broj onih iznadprosječno razvijenih. Dok se županije razvrstavaju u četiri skupine, gradovi i općine raspoređeni su kroz osam skupina pa valja istaknuti da na području Krapinsko – zagorske županije više nema lokalnih jedinica koje pripadaju u II. skupinu razvijenosti već su dvije općine s najmanjom vrijednosti smještene u III. skupinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba