BABIČINI KOLAČI: Najslađa manifestacija u Zagorju iduće godine će se održati u Zlataru

SVAKA ČAST: Pobjednica je Mirjana Štahan s istinitim ‘Jurjevskim biciklinom’ – evo o čemu se radi

Objavljeno: 13.04.2024. zagorjeinternational

Manifestacija koja u Zagorju ima superlativ najslađe – Babičini kolači održana je danas u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina. Za titulu najbolje ‘babice’ ove godine ušlo je u konkurenciju čak 28 natjecateljica, a samim time ni stručni žiri nije imao ni malo lak zadatak. 

Iduće će godine ovo tradicionalno natjecanje se održati u Zlataru jer prva nagrada za ‘Jurjevski beciklin’ otišla je u ruke Mirjana Štahan. Na podiju su je slijedile redom Ljubica Radovečki s Vesnini paketići iz Svetog Križa Začretje te Biserka Hajdek iz Zlatar Bistrice s kolačem ‘Salovnjaki’. 

Ocijeni je tako stručni sud na čelu s predsjednikom Brankom Čukeljom, inače članom Časnog suda Hrvatskog kuharskog saveza, a nagrade najboljim babicama uručio je župan Željko Kolar. 

Ovim putem pobjednica Mirjana Štahan je otkrila od kud dolazi njezin kolač.  

– Istinita je to priča stara 100 godina, još od prabake je to kolač. Naime, došao je ujak te je kupio nećaku biciklin i sad je to po selu išao glas pa su ga i druga djeca htjela. Pa bake, kao i uvijek, doskoče te su obećale unučadi biciklin koji će moći jesti. Tako da su od domaćih sastojaka napravile roladu od oraha – objasnila je Štahan koja i sama ima četiri unuka. 

Predsjednik Branko Čukelj istaknuo je kako je pobjednički kolač izvrstan, a sama baka Štahan je poznata po svojim prezentacijama te je ovim putem dao savjet potencijalnim natjecateljicama za iduće Babičine kolače. 

– Još uvijek ima od susjede, strine recepata koje bi mogli se iskoristiti. Važno je gledati da kolači budu reprezentativni jer ovdje se mogu i ugostitelji ugledati na odlične ideje – kazao je Čukelj istaknuvši kako je najvažnije imati zainteresiranost. 

Ovogodišnje, 16. po redu “Babičine kolače”, organizirali su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, uz suorganizaciju Grada Krapine i TZ Grada Krapine te je prije samog natjecateljskog djela okupljenima dobrodošlicu poželio sad već drugu godinu za redom gradonačelnik Zoran Gregurović. 

Župan Kolar ustanovio je kako je žiri strog i pravedan jer ne gleda od kud baka dolazi već ocjenjuje kvalitetu, koliko je trebalo truda uložiti, koliko je on autohton i nasljeđe drugih generacija. 

– Ovo je lijepa priča, a neke bake su već u godinama, no one i dalje ne odustaju od pečenja kolača i sudjelovanja na natjecanju. Tako da je ovo proširena obiteljska manifestacija – zaključio je Kolar, pozvavši ugostitelje da koriste knjižicu koja će izaći s receptima.

 

Za kraj valja napomenuti neke od zanimljivosti te istaknuti da su Marija Bračević i Božica Lacković sudjelovale na svih 16 izdanja ove manifestacije, da je najmlađa među okupljenima bila 50-godišnja Valentina Bočkaj iz Gornje Stubice, a najstarija 78-godišnja Mirica Sinković. Po broju unučadi, s njih čak 13, rekorderka je Marica Kipa iz Lobora, koja je ujedno i najmlađa postala baka – s 34 godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba