“Jako je onečišćeno - obično je smeće na dnu, a ovdje je bilo vrlo malo ronjenja"

AKCIJA UZ DAN PLANETA ZEMLJE: U Kumrovcu čak 60 ronioca čistilo Sutlu

Objavljeno: 13.04.2024. zagorjeinternational

U organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti Zaron iz Krapinskih Toplica i Općine Kumrovec, a uz potporu Krapinsko-zagorske županije danas je povodom Dana planeta Zemlje održana tradicionalna ronilačka akcija “Eko akcija”. 

Akcija je održana u Kumrovcu, na rijeci Sutli, a u pomoć je stiglo 60 ronioca iz Varaždina, Kutine, Požege, Zagreba te domaćeg kluba Zaron. Da se neugodno iznenadio stanjem rijeke u tom dijelu istaknuo je predsjednik kluba Zaron, Bogdan Celinić. 

– Jako je onečišćeno, neugodno sam se iznenadio. Nismo očekivali da će biti toliko smeća, tamo gdje mi inače čistimo je smeće obično na dnu pa mi ronimo, a ovdje će biti vrlo malo ronjenja –  rekao je predsjednik Zarona Celinić te dodao kako to nije jedina akcija koju organiziraju te da sudjeluju u raznim akcijama po čitavom Jadranu.  

– Uvijek smo pozvani, od Kvarnera pa do Dalmacije, a sljedeća eko akcija je sljedeći tjedan 21. travnja u Lošinju gdje nas ide 20-ak iz Zagorja, našeg kluba – rekao je Celinić. 

U akciji je sudjelovalo i Športsko ribolovno društvo “Sutla” Klanjec, čiji je predsjednik Igor Malos rekao kako se o čistoći i ljepoti rijeke Sutli i inače brinu, sa Zagorje zeleno i Županijom.  

– Po nalazima, Sutla nije pretjerano onečišćena, ali nam dolazi dosta zagađenja sa slovenske strane, s poljoprivredne strane s pesticidima i to je dosta veliki problem, teško rješiv – rekao je Malos te istaknuo kako je riblji fond u rijeci Sutli loš.  

– Od 2000. godine imamo jako problem s kormoranom koji je definitivno uništio čari sutlanskog ribolova. Krajem 90-ih smo imali oko 1300 članova, a sada smo spali, zbog nedostatka ribe, na 70 članova. Tu su nam zaštitili i devet vrsta ribe, ujedno su nam napravili i stanište vidre, koje nam godišnje radi strašnu štetu, a odštetu ne možemo dobiti. Imamo dva jezera na kojima  nam vidre godišnje naprave 20-25.000 eura štete, a mi možemo kupiti nekakvu tonu ribe. Nemoguće je financijski nadoknaditi tu štetu koju nam vidre naprave – kazao je Malos. 

Akciju je pohvalio župan Željko Kolar koji je istaknuo kako rijeka Sutla ima poseban status što se tiče zaštite, posebice zato što je zaštićena i u Naturi 2000.  

– Uglavnom se u ovim akcijama u koritu Sutle znala naći koja odbačena guma. Međutim, ova danas lokacija u Kumrovcu, palo je jedno drvo sa slovenske strane preko čitavog toka i tu se gomilao plastični otpad. Vjerujem da je to jedino takvo odlagalište ili neuređeni dio Sutle u čitavom njenom toku – rekao je župan Kolar  te ujedno zahvalio svima koji sudjeluju u akciji. 

– Krapinsko – zagorska županija je pokrovitelj, suorganizator svake ovakve akcije koje naš ronilački klub radi na području županije. Ja se dečkima i curama, koji su danas odlučili provesti subotu čisteći našu Sutlu, stvarno od srca zahvaljujem – poručio je župan Kolar.

U organizaciji je sudjelovala i Općina Kumrovec, koja je predložila lokaciju te osigurala i dobar dio logistike, a za sve sudionike bila je osigurana i besplatna ulaznica u Muzej Staro selo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba