Najugroženija su svakako djeca

OPREZ: Ovo ukrasno bilje imamo gotovo svi, no kod nekih samo dodir može biti fatalan

Objavljeno: 13.04.2024. zagorjeinternational

Svuda oko nas rastu otrovne biljke koje svojom ljepotom privlače pažnju, međutim neke od njih mogu biti pravi mamac za znatiželjne, a pogotovo za djecu, piše N1

Ako ih krenu dirati ili čak grickati, to može biti opasno po zdravlje, a u onim najgorim slučajevima ishod može biti fatalan. Otrovno bilje iz tog razloga ne bi trebalo uzgajati na mjestima kao što su dječji vrtići, predškolski i školski objekti. Srećom, zastupljenost takvih biljaka u našem je relativno mala, ali opet postojana, piše N1. 

Oleandar se često viđa u vrtovima i terasama što nije niti čudno s obzirom na to da je riječ o stvarno prekrasnoj biljci odnosno cvijetu. Međutim, ova je biljka jako otrovna i može dovesti do ozbiljnog trovanja. Naime, oleandar sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u radu srca i cirkulaciji krvi. Otrovni su korijen i listovi i gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno. 

Fikus ima otrovan list i može izazvati iritaciju na koži, peckanje i svrbež, a ako se proguta list fikusa, može doći do peckanja u grlu i otežanog disanja. 

Iako đurđica pretežito raste u šumama, sadi se često u vrtovima s obzirom na to da lijepo izgleda i miriše. Međutim, cijela biljka je otrovna i ako se proguta i samo mali komadić, može doći do mučnine, vrtoglavice, bolova u trbuhu, proljeva i grčeva. 

Postoji više vrsta narcisa, no najpoznatiji je bijeli narcis. U slučaju da se proguta lukovica, dolazi do grčeva, proljeva i povraćanja, a čak i samo njuškanje može dovesti do glavobolje i mučnine. 

Hortenzija spada među jako otrovne biljke i vrlo brzo nakon gutanja, javlja se osip i svrab kože, mučnina, i pojačano znojenje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba