FOTOGALERIJA: Svečani mimohod u Krapini na Veliku subotu označio početak 501. Kostelske uskrsne pištole

“To nije samo prilika da se okupimo, nego duboko poštovanje tradicije koja nas povezuje s predcima” 

Objavljeno: 30.03.2024. zagorjeinternational

Kako to sad već tradicija nalaže, jutro prije početka sad već 501. Kostelske uskrsne pištole povijesne postrojbe koje će sudjelovati na toj manifestaciji prezentiraju se mimohodom kroz glavni grad Krapinsko – zagorske županije Krapinu te dolaze do župana , koji je i sam zapovjednik povijesne postrojbe Keglevićeva straža Kostel. 

Tako su i danas po 11. puta za redom povijesne postroje iz svih dijelova Hrvatske predale prijavak županu Željku Kolaru, a ispred Keglevićeve straže iz Kostela njihov predsjednik Milan Flegar prisjetio se je kako je to sve počelo. 

– Brzo je prošla godina od jubilarne 500. Pištole i evo sad po 501. Put ponavlja se na Kostelgradu pucanj iz te pištole koju su davne 1523. Godine započeli Keglevići ni ne sluteći kako će to poprimiti ovakve razmjere. A sve to u slavu uskrsnuća Isusa Krisa na najveći kršćanski blagdan kod crkve svetog Mirka – kazao je Milan Flegar dodavši kako ove godine sudjeluje sedam povijesnih postrojba, a pucat će 120 pucača.

Uz to, Flegar je najavio i Dan grada Pregrade iduće nedjelje kad se očekuje završnica manifestacije. 

Važnosti same ove tradicije svjestan je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj koji je apostrofirao koliko ona znači za Hrvatsko zagorje, ali i cijelu Hrvatsku. 

– Koliko je važna potvrđuje to što u sklopu manifestacije slavimo Dan Pregrade. Drago mi je što je pištola na neki način obilježila cijeli naš kraj te smo po njoj najprepoznatljiviji. To nije samo prilika kad se okupljamo nego je jedno duboko poštovanje tradicije koja nas povezuje s predcima i prošlošću kao i lijepim uspomenama – poručio je gradonačelnik Vešligaj. 

Predsjednik Gradskog vijeća Krapine, Mladen Gregurović složio se kako je izuzetno lijepo vidjeti postrojbe u Krapini. 

– Tu možemo vidjeti kako drugi isto tako drže do tradicije. Jedan smo narod koji drži do prošlosti, što i jest zalog za budućnost – kratko je proučio Gregurović. 

Nakon mimohoda, povijesne postrojbe su se postrojile te ih je pregledao župan Željko Kolar ispred županijske zgrade.  

– Na Veliku subotu imamo lijepu tradiciju koja je vezana za 501 godinu pucanja iz pistole u Kostelu te je lijepo vidjeti kako naša povijesna postrojba ima prijatelja na području cijele RH. I kad odem s pozicije župana, uvijek ću dolaziti na ovu manifestaciju jer ona stvarno ima veliko značenje i duhovno i povijesno – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba