Varaždinski župan Anđelko Stričak napravio osvrt na proteklu godinu, pobrojao najvažnije projekte na području županije, pa otkrio i zašto je siguran u pobjedu HDZ-a na nadolazećim izborima

“HDZ je digao plaće, mirovine i standard građana, a za vrijeme njegove vlade u RH nikad nije bilo više investicija”

Objavljeno: 30.03.2024. Vanja Hozmec

Na području Varaždinske županije u protekloj je godini odrađeno mnogo velikih investicija na svim područjima, a sve s ciljem stvaranja boljeg standarda za život svih građana. Posebno su se isticale investicije u školstvu i zdravstvu, no mnogo se ulagalo i u komunalnu infrastrukturu. Na proteklu godinu u kojoj su odrađene brojne važne investicije, osvrt je napravio i sam župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je ujedno govorio i o nastavku velikih investicija na području županije u ovoj i narednim godinama, a otkrio je i zašto je projekt brze ceste Varaždin – Krapina krenuo baš u Varaždinu. 

Također, ususret izborima za Hrvatski sabor koji nam slijede 17. travnja, župan Stričak, koji je ujedno i nositelj liste HDZ-a u trećoj izbornoj jedinici, prokomentirao je kakve su šanse za pobjedu te otkrio tri ključne stvari zbog kojih vjeruje da dobivanje ovih izbora nije upitno.

Proteklu ste 2023. godinu često nazivali godinom investicija. U brojkama, koliko je sredstava ukupno uloženo na području Varaždinske županije u školstvo, zdravstvo, komunalnu infrastrukturu…? Koje biste investicije vi istaknuli kao posebno važne?

Najuspješnija smo hrvatska županija po povlačenju bespovratnih EU sredstva. U razdoblju od 2014. do 2022. godine povukli smo gotovo 440 milijuna eura iz fondova Europske unije po čemu smo prvi među svim hrvatskim županijama. Danas imamo realiziranih, u provedbi ili u pripremi više od 65 projekata vrijednih više od 350 milijuna eura. Proračun za ovu, 2024. godinu iznosi 174 milijuna eura, pri čemu više od polovice, 56,3 posto, čine bespovratna sredstva iz EU fondova. Ti podaci najbolje govore o velikom investicijskom zamahu. Prošle godine uspješno smo završili projekte na koje se čekalo gotovo 20 godina, pa je 2023. doista bila povijesna godina, prvenstveno za zdravstvo. Svečano je otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice, kao i Objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevna kirurgija u Općoj bolnici Varaždin, u kojoj je počela i izgradnja Centralnog operacijskog bloka. Otvoren je i Regionalni centar kompetentnosti za inovativne zdravstvene tehnologije pri Medicinskoj školi Varaždin, dok se dovršava rekonstrukcija dvorca Opeka za Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Moram podsjetiti i na prijašnje značajne investicije, otvorili smo novu, modernu školu u Svetom Iliji, dograđenu školu u Velikom Bukovcu, a prije toga u Martijancu. Uz sve to, u Varaždinsku županiju ulaže se i s državne razine. Posebno treba istaknuti da je zahvaljujući Vladi RH na čelu s Andrejem Plenkovićem nakon gotovo dva desetljeća riješen problem zbrinjavanja baliranog otpada u Varaždinu. Na području naše županije realizira se niz investicija Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. Završena je i u promet puštena istočna obilaznica grada Novoga Marofa, a počinju nova ulaganja, od turbo rotora i nadvožnjaka do brze ceste Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Krapina. Nikad više investicija!

Za prvu etapu brze ceste ugovor je već potpisan. Zašto će se s izgradnjom početi baš od Varaždina?

Zato jer smo bili spremni za početak njezine izgradnje. Brza cesta bila je predviđena u prostornom planu, a potrudili smo se naglasiti Vladi RH i resornom ministarstvu koliko je ta prometnica važna za zapadni dio županije, za područje Ivanca, Lepoglave i Bednje, za naše stanovnike, kao i razvoj gospodarstva te turizma. Točnije, znači znali smo što želimo, kada i kojim putem. Sve to je rezultiralo potpisivanjem ugovora za izgradnju prve etape od Varaždina do čvorišta Cerje Tužno u dužini od 7,5 kilometara.

Hoćete li uspjeti ponoviti/nadmašiti uspjeh iz 2023. godine što se investicija tiče? Kako?

Nastavljamo s realizacijom započetih projekata u zdravstvu, a pokrećemo i nove. Upravo je ovaj tjedan potpisan ugovor za dodjelu 17,1 milijun eura bespovratnih sredstava za uređenje objekta Minerva u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Obnovljeni će biti vanjski i unutarnji bazeni, terapijski, smještajni kapaciteti, kuhinja, blagovaonica… Pokrenut ćemo i natječaj za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo u kojem će biti objedinjene sve njihove djelatnosti. Tu je i niz drugih projekata, među kojima bih izdvojio izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin za koji je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Najavili ste da ćete prvi u Hrvatskoj imati nastavu u jednoj smjeni u svim školama.

Točno, krećemo s dogradnjom Osnovne škole Ivanec te dogradnjom područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves. Za ta tri projekta osigurali smo gotovo 10 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ti projekti su posebno važni jer se radi o posljednjim školama u kojima se nastava odvija u dvije smjene. Nakon što završimo s tim ulaganjima, sljedeće školske godine bit ćemo prva županija u Hrvatskoj u kojoj će sve škole imati nastavu u jednoj smjeni. Uz to se pripremaju projekti izgradnje ukupno 20 sportskih dvorana pri osnovnim i područnim školama koje će biti prijavljene za financiranje putem natječaja iz programa NPOO-a. Uručeni su nam i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dviju škola, OŠ Jalžabet i stare zgrade OŠ Sveti Ilija. Najveći je pak projekt dogradnje i energetske obnove Glazbene škole, koji je ujedno najzahtjevniji jer će se radovi odvijati u povijesnoj jezgri Varaždina, u palači koja je zaštićeno kulturno dobro.

Nije to jedini uspjeh na području školstva kojeg ste postigli.

U području obrazovanja prvenstveno nastavljamo provoditi programe koji osiguravaju razvoj obrazovnog sustava Varaždinske županije kao sustava jednakih šansi. U proračunu za ovu godinu je 62 posto sredstava usmjereno upravo u obrazovanje. Osim što ulažemo u infrastrukturu, više od 10 milijuna eura osigurano je za programe socijalne ravnopravnosti: za stipendiranje učenika i studenata, sufinanciranje prijevoza, za program produženog boravka, pomoćnike u nastavi, školsku prehranu. Uz to nastavljamo poticati izvrsnost putem programa Centara izvrsnosti, koji su postali naš zaštitni znak i čine naš obrazovni sustav iznimkom. Naših 14 centara izvrsnosti ove školske godine polazi više od 800 talentiranih i visokomotiviranih učenika, a uz to imamo i pet strukovnih centara izvrsnosti te dva regionalna centra kompetentnosti, u poljoprivredi i zdravstvu. Novi iskorak će biti kad uredimo dvorac Šaulovec koji će biti sjedište Europskog centra za darovite. Svime time želimo poticati naše učenike da razvijaju sve svoje talente, da budu u trendu te da svojim znanjima i vještinama budu globalno konkurentni.

U sklopu projekta “Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije” na odgojno-obrazovne ustanove diljem županije (njih 12) postavljene su fotonaponske elektrane. Kakvi su daljnji planovi po pitanju ulaganja u odgojno-obrazovnu infrastrukturu, a tiču se ‘zelenog’ i ‘održivog’?

Prije dvije godine, kad smo se svi morali suočiti s rastom cijena energenata, sami smo pokrenuli program Školski DIZEL – Digitalno i Zeleno, a uz to pokrenuli projekte postavljanja solarnih panela na školske zgrade. Danas čak 40 posto naših obrazovnih ustanova ima određeni vid proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime se pridržavamo načela dobrog gospodara i postižemo uštede na rashodima za energente.

Svakako bismo istaknuli i projekt geotermalne elektrane. U kojoj je fazi taj projekt i što on znači za žitelje Varaždinske županije?

Jedina smo županija koja je sa svojom općinom, Općinom Mali Bukovec, formirala javnu tvrtku Bukotermal, koja je potom pokrenula istraživanja geotermalnog potencijala prostora Lunjkovec – Kutnjak. Obavljena su sva potrebna istraživanja koja su potvrdila da je na dubini od 2430 metara nalazište geotermalne vode topline 142,03 stupnja, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije. Cilj je izgraditi geotermalnu elektranu za proizvodnju električne energije, kao i korištenje toplinske energije za grijanje plastenika i staklenika budući da se u tom dijelu naše županije proizvodi gotovo 50 posto cvijeća Hrvatske. Za taj najveći projekt u povijesti naše županije ishodili smo sve potrebne dozvole i suglasnosti i pred nama je idući važan korak, projektiranje same geotermalne elektrane, nakon čega ćemo moći početi i sa samom izgradnjom.

Ministar Damir Habijan je ustvrdio da sljedeće godine očekuje prijedlog Zakona o proglašenju parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljsko gorje i Ravna gora. Što će nam to donijeti?

Da, na korak smo do proglašenja prvog parka prirode na području sjeverne Hrvatske. Kao što je ministar naveo, potrebno je još izraditi stručnu podlogu, geodetsku podlogu, upoznati javnost s područjem predviđenim za zaštitu, a potom će uslijediti izrada prijedloga zakona te njegovo upućivanje u Hrvatski sabor, koji donosi konačnu odluku. Proglašenje parka prirode sigurno će doprinijeti ne samo zaštiti i očuvanju prirode, nego će potaknuti razvoj lokalne zajednice, turizma, proizvodnju domaće hrane… Potaknut će i prezentaciju bogate prirodne i kulturne baštine ovog dijela Hrvatske.

Spomenuli ste prirodnu i kulturnu baštinu, Varaždinska županija u tom području ima doista velike planove, koji uključuju i kupnju dvorca Bela I.

Na području Varaždinske županije imamo 226 kulturnih dobara, od kojih čak 32 arheološka. Ti naši lokaliteti pojedinačno ne mogu postati svjetska atrakcija, međutim, činjenica je da nigdje na svijetu na ovako na malom prostoru kao što je Varaždinska županija ne postoje lokaliteti koji svjedoče o svim vremenskim i povijesnim slojevima čovječanstva. Županija je u suradnji s gradovima i općinama, na čijem se području nalaze najvrjedniji lokaliteti, pokrenula izgradnju, odnosno projektiranje pet posjetiteljskih i interpretacijskih centara. Riječ je lokalitetima fosilnog vulkana u Lepoglavi, voćanskih neandertalaca na području općine Donja Voća, vunastog nosoroga na području Grada Ludbrega, halštatskih knezova na području općine Jalžabet te rimskih termi u Varaždinskim Toplicama. U tom kontekstu smo se odlučili i za kupnju dvorca Bela I što su jednoglasno podržali županijski vijećnici. Dvorac će biti dio mreže buduće muzejske ustanove te mjesto u kojem će se prezentirati iznimno bogata povijest Varaždinske županije vezana uz srednji vijek.

Posjetiteljski centar Gaveznica

Nadalje, ova se godina naziva još i ‘superizbornom’. Za nekoliko tjedana slijede nam izbori za Hrvatski sabor, a često ističete optimizam glede pobjede HDZ-a. Zašto ste tako sigurni u pobjedu, što HDZ radi bolje u odnosu na druge stranke/koalicije? Kad možemo očekivati da će HDZ predati svoju listu DIP-u te koliko mandata kao nositelj i koordinator liste očekujete u 3. izbornoj jedinici?

Uvjereni smo u pobjedu zbog svih dosadašnjih rezultata aktualne Vlade HDZ-a i koalicijskih partnera koju vodi Andrej Plenković. Navest ću samo tri ključne stvari. U mandatu aktualne Vlade podignut je standard građana, prosječna plaća porasla je za 59 posto, minimalna plaća je udvostručena, a prosječna mirovina povećana za 54 posto. Istovremeno bilježimo najnižu stopu nezaposlenosti od šest posto na državnoj razini. Sve su to rekordni rezultati, kakvi nisu ostvareni u mandatu nijedne prijašnje Vlade.

Drugo, takvi rezultati ostvareni su u nikad izazovnijim vremenima u kojima smo bili suočeni s pandemijom, energetskom krizom, inflacijom, dva potresa i ekstremnim vremenskim nepogodama. Sve to smo dobro prebrodili zahvaljujući Vladi koja je na vrijeme intervenirala nizom mjera kako bi zaštitila građane i gospodarstvo, kojima je putem paketa pomoći plasirala 7,7 milijarde eura.

Konačno, uz sve to svjedočimo velikom investicijskom zamahu. Gledamo li samo Varaždinsku županiju, nema kutka u kojem se nešto ne gradi, od obrazovnih i zdravstvenih ustanova, preko prometnica i rotora, a većina tih velikih investicija sufinancira se bespovratnim EU sredstvima.

Sva ta sredstva je netko morao ispregovarati u Europskoj uniji, a svima je jasno da je to učinio predsjednik aktualne Vlade i njegov tim. Idući izbori su važni i zbog toga što sljedeću Vladu čekaju pregovori s Europskom komisijom o novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2028. do 2035. godine. Tko to može bolje od dokazano najuspješnijeg tima premijera Plenkovića?

Predsjednik Zoran Milanović je u petak 15. ožujka iznenadio cijelu zemlju svojom odlukom da će se kandidirati za premijera. Kako uopće gledate na taj potez i kako ocjenjujete odluku Ustavnog suda da ne smije biti na listi, niti kandidat, dok je na funkciji predsjednika RH? Kako gledate na najavljenu ‘eskivažu’ odluka Ustavnog suda i unatoč upozorenjima suda, kako komentirate izjave da će svejedno biti kandidat za premijera i finalno, kako mu ocjenjujete šanse protiv Andreja Plenkovića?  

Zar treba trošiti vrijeme na poteze predsjednika Zorana Milanovića? Od 2000. godine, otkad je izmjenom Ustava RH uveden postojeći politički sustav, nijednom predsjedniku nije palo napamet da raspisuje parlamentarne izbore, da bude kandidat na tim istim izborima, da sam sebe proglasi mandatarom te da u jednoj osobi uzurpira vlast, ne samo izvršnu i zakonodavnu, nego očito i sudsku. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba