Smotra će se održati u dvorcu Veliki Tabor

ZABOK: Osnovnoškolce čeka ‘Smotra projekata Građanskog odgoja i obrazovanja’, pripreme su u punom jeku

Objavljeno: 24.03.2024. zagorjeinternational

Učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka marljivo se pripremaju za ‘Smotru projekata Građanskog odgoja i obrazovanja’ koja će se održati 26. ožujka u dvorcu Veliki Tabor. Ove su godine sa svojim mentoricama Jelenom Lisak Šturlan i Ružicom Kotarski pripremili projekt ‘SuDJELUJ i ti’. Projekt će na županijskoj smotri predstaviti učenici Vita Horvat, Mislav Mihovilić, Mirta Gregurić i Vida Tisanić.

Cilj projekta je unapređivanje kvalitete provođenja slobodnog vremena učenika te njihovog sveukupnog zdravlja. Projektnu skupinu čine učenici Planinarske škole od 4. do 8. razreda. Ideja za razvoj projekta nastala je prošle školske godine kada su učenici pješačili na Sljeme u okviru proljetnih radionica za darovite, talentirane i motivirane učenike.

Učenici projektne skupine bavili su se pitanjem unapređivanja kvalitete slobodnog vremena učenika te su u svojim istraživanjima došli do nekoliko prijedloga – smanjivanje korištenja mobitela, osnivanje grupe međuvršnjačke podrške u osmišljavanju slobodnog vremena, uključivanje u sportske aktivnosti, promjena nezdravog načina prehrane te aktivno uključivanje u aktivnosti dječjeg planinarenja.

Aktivan boravak u prirodi

Javnim glasovanjem učenici projektne skupine složili su se da je najbolje rješenje uključiti se u aktivnosti planinarenja. Stoga su se učenici povezali s Planinarskim društvom ‘Zagorske steze’ iz Zaboka i osmislili aktivnosti pod motom ‘Planinarenje je zdravo – Deset dana u prirodi’.

Tako su učenici sa svojim voditeljicama i planinarima vodičima iz Zagorskih steza pješačili od Krapinskih Toplica do Piclja i od Zaboka do Piclja, po Strahinjčici, Cesargradu, Ravnoj gori i posjetili spilju Veternicu na Zagrebačkoj gori. Do završetka projekta planiraju još dva puta obići Zagrebačku goru, Ivanščicu i Papuk.

Osim što su subotama učenici aktivno boravili u prirodi, učlanili su se u planinarsko društvo, pohađali su planinarsku školu i međusobno se družili. Realizirali su i suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Zabok i naučili osnove pružanja prve pomoći u prirodi. Tijekom provođenja projekta učenici su se upoznali s osnovnim zakonitostima planinarstva kako bi se znali sigurnije kretati na planinarskim rutama i bolje snaći u slučaju nezgode. Upoznali su se s prirodnim obilježjima svoga kraja i naše domovine te osvijestili važnost potrebe očuvanja prirode. Druženje, međusobna briga i pomoć, zajedništvo i prijateljstvo te aktivni boravak u prirodi najvažnije su sastavnice ovog projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba