Ključno za veći biskvit

Evo zašto jaja moraju biti na sobnoj temperaturi

Objavljeno: 24.03.2024. zagorjeinternational

Pečenje je znanost i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojih se domaći pekari moraju pridržavati je korištenje sastojaka sobne temperature. Iako se to nekome može činiti kao nepotreban korak, iza svega stoji znanost i legitiman razlog, piše Index

Temperatura igra ključnu ulogu u kemijskim reakcijama koje se javljaju između sastojaka. Na primjer, kada pomiješate maslac i šećer, kristali šećera stvaranjem malih džepova zraka pomažu u prozračivanju maslaca, što je ključno za cjelokupnu teksturu kolača i pekarskih proizvoda. Međutim, ako je maslac prehladan, neće se dobro pomiješati sa šećerom i zračni džepovi se neće pravilno formirati. Problem mogu stvarati i hladna jaja. 

U hladnom okruženju žumanjci postaju viskozniji, što znači da nisu tekući koliko bi bili na sobnoj temperaturi. Jaja sobne temperature jamče optimalno miješanje s ostalim sastojcima, što rezultira glatkijim i kohezivnijim tijestom. Ako su jaja prehladna, mogu uzrokovati i stvrdnjavanje maslaca (ili drugih masnoća) u receptu. To može spriječiti pravilno emulgiranje, što rezultira gustom i neravnomjernom teksturom, objašnjava u svom videu na Instagramu korisnica koja se nalazi iza profila @halfbatchbaking. 

Iako ne zahtijevaju svi recepti za pečenje jaja sobne temperature, općenito ih je dobra ideja koristiti za proizvode koji zahtijevaju pahuljastu teksturu, poput većine kolača. Jaja sobne temperature će prilikom miksanja postići znatno veći volumen, što je posebno važno u receptima za biskvite, ali i brojne druge slastice i pekarske proizvode. 

Naravno, malo pažnje ovom korisnom savjetu ukrao je jedan od komentara. 

– Ako jaja sobne temperature čine tijesto većim od hladnih jaja, hoće li ga vruća jaja učiniti još većim – pitanje je jedne pratiteljice. Iako u teoriji koja nema veze s jajima na prvu zvuči logično, odgovor je – dakako – ne. Vruća jaja su samo skuhana jaja i takva vam neće koristiti za izradu kolača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba