I ove godine možete uživati u tradicionalnoj Izložbi pisanica, 27. po redu

GALERIJA GRADA KRAPINE: “Jaja su se u prošlosti bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa”

Objavljeno: 22.03.2024. zagorjeinternational

Danas je u Galeriji grada Krapine otvorena tradicionalna, 27. po redu Izložba pisanica uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Kustosica gradske Galerije Vesna Kunštek u uvodu je rekla kako je pisanica simbol novog života i Isusovog uskrsnuća.

– Tradicija bojanja preuzeta je iz poganskih naroda. Jaja su se u prošlosti bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama – kazala je kustosica Kunštek.

Odazvalo se puno autora

– Ove godine radovi dolaze iz pet županija, to su Krapinsko – zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko – križevačka, Zagrebačka i Grad Zagreb. Na našu izložbu i ove se godine odazvao velik broj autora s pisanicama rađenim u različitim tehnikama. Sudjeluju djeca vrtićke dobi, učenici osnovnih i srednjih škola, likovni umjetnici, a imamo i radove umjetnika iz Slovenije. Svoje radove izložili su i korisnici Doma za starije i nemoćne Sv. Nikola iz Krapine, članovi Udruge distrofičara Krapina, zatim polaznici radne terapije Doma za odrasle osobe Lobor-grad iz Lobora i Centra za rehabilitaciju Zagreb, kao i članice Kreativne radionice Zabok i još mnogi drugi. Izložba je otvorena do 19. travnja od utorka do subote (10 – 13 sati) – dodala je kustosica Kunštek.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović kratko se nadovezala na kustosicu, uz poruku da na ovoj izložbi mogu sudjelovati svi.

Za glazbeni program zadužen je bio Župni zbor crkve Svetog Nikole iz Krapine, a izložbu je svečano otvorio zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivica Hršak.

Neki su došli po prvi put izlagati u Krapinu

Stiglo je i dosta izlagača i izlagačica. Jedna od njih je Helen Ružić iz Samobora.

– Prvi put izlažem u Krapini po pitanju pisanica i jako mi je drago sudjelovati. Moj glavni motiv vezan je uz naš Samobor, htjela sam nešto malo modernije i nešto drugačije od standarda. Koliko mi treba za izradu jedne pisanice? To zna trajati 4-5 sati, a nekad i više… – rekla je gospođa Helen.

Druga izlagačica Suzana Olivari također dolazi iz Samobora.

– Do sada sam već sudjelovala na raznim izložbama, ali ovo mi je prva izložba pisanica. Doduše, radila sam ih i prije, a sad me uhvatio neki retro stil. Jesu li zahtjevne? Ha, čujte, sve to ovisi o tehnici i mašti, ha ha! – kazala je gospođa Suzana.

I za kraj, poruka iz Gradske galerije Krapina…

– Iz izloženih radova vidi se da u svih 27 godina koliko se izložba održava izlagačima ne nedostaje mašte i kreativnosti. U mnoštvu ideja i radova teško je nekoga posebno izdvojiti, svaki rad je poseban i osebujan na svoj način, ali ipak moramo izdvojiti Etno skupinu ‘Škrinjica’ i voditeljicu Snježanu Štefek Borovčak iz Osnovne škole Donja Stubica koji svojim impresivnim radovima sudjeluju od samog početka održavanja izložbe – zaključuju iz Galerije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba