U suradnji Općine i Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’

Obavljeni proljetni radovi u radobojskom trnacu

Objavljeno: 21.03.2024. zagorjeinternational

Javna ustanova ‘Zagorje zeleno’ u suradnji s Općinom Radoboj provela je 15. ožujka prve proljetne radove u Radobojskom trnacu koji su se sastojali od orezivanja voćaka, uređivanja gredice s perunikama te sakupljanja i odvoza lišća i granja. 

Radobojski trnac primjer je travnjačkog voćnjaka čiji razvoj seže u razdoblje kada je voće bila dragocjena hrana za preživljavanje na selu. U razdoblju razvoja intenzivne poljoprivrede, travnjački voćnjaci izgubili su značaj u tom smislu. Danas kad se njihov broj znatno smanjio i raznovrsnost u prirodi je narušena, gleda se na drugi način. Budućnost travnjačkih voćnjaka je u rukama čovjeka, zato je potrebno probuditi svijest ljudi i očuvati prirodnu raznolikost koju smo naslijedili.    

– Očuvanjem i održavanjem travnjačkih voćnjaka pomažemo očuvati biološku raznolikost i autohtone biljne i životinjske vrste. Ujedno se mnoge stare i zaboravljene sorte voća spašavaju od nestajanja što u slučaju Radobojskog trnaca znači tradiciju staru više od 100 godina – kažu iz Općine i Javne ustanove. 

Inače, u trnacu se nalaze i hotel za korisne kukce, edukativne table, zelena učionica, kućice za ptice i ježa te dječje igralište. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba