MEĐUNARODNI DAN ŠUMA: U Dravskoj park-šumi u Varaždinu zasađeno 200-tinjak stabala

Objavljeno: 21.03.2024. zagorjeinternational

Dvjestotinjak sadnica bijele topole, hrasta lužnjaka, divlje trešnje, vrbe i lipe zasađeno je danas u Dravskoj park-šumi u Varaždinu u sklopu akcije ‘Dani zajedničke sadnje’, koju su organizirale Hrvatske šume s Varaždinskom županijom i ‘Javnom ustanovom Priroda’ Varaždinske županije.

Na sam Međunarodni dan šuma i prvi dan proljeća sadnice zavičajnih, šumskih vrsta drveća zasadili su zamjenica župana Silvija Zagorec, upravitelj ‘Šumarije Varaždin’ Tomica Cukor, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, ravnateljica ‘Javne ustanove Priroda’ Varaždinske županije Sanja Kopjar, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Varaždin Davor Topolnjak, te učenici Gospodarske i Elektrostrojarske škole Varaždin kao i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin.

Vrijedan resurs

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana šuma posebno se želi istaknuti tema ‘Šume i inovacije: Nova rješenja za bolji svijet’, uvodno je rekla ravnateljica ‘JU Priroda’ Varaždinske županije Sanja Kopjar.

Samo zdrava šuma može pružiti mnoge korisne funkcije za čovjeka, a jedna od najvažnijih funkcija svakako je utjecaj šume na zdravlje čovjeka. Stoga je važno kontinuirano raditi na obnovi i zaštiti šuma, a ova akcija sadnje svakako tome doprinosi. Ovom akcijom, ali i svakom sličnom želimo potaknuti obnovu i pomlađivanje višestruko zaštićene Dravske park-šume koja je dom čak 185 biljnih i 109 životinjskih vrsta – rekla je Kopjar.

Zamjenica župana Silvija Zagorec podsjetila je kako šume čine 43 posto ukupnog teritorija Varaždinske županije.

– Šume u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji vrijedan su resurs i način na koji se šumama gospodari znatno utječe na kvalitetu okoliša. Iako spoznaja o važnosti i vrijednosti šuma raste, šume su danas suočene s mnogim izazovima, uključujući gubitak staništa, onečišćenjem i klimatskim promjenama. Stoga, ovakvim akcijama, osim pošumljavanja, želimo dodatno educirati mlade o dobrobitima šuma i šumskog ekosustava – rekla je zamjenica župana.

Kako je šumsko zemljište uz Dravu u vlasništvu Republike Hrvatske, tim područjem kao šumskim zemljištem upravljaju Hrvatske šume. Iako se šume pomlađuju samostalno, vrlo često potrebna im je i pomoć čovjeka. Na području Varaždinske županije u proteklih godinu dana zasađeno je 50.000 sadnica, a na području Dravske park-šume bilo je posađeno 200 stabala.

– Zahvati koji se trenutno provode u Dravskoj park-šumi prvenstveno su vezani uz njezino održavanje u smislu uklanjanja suhih i opasnih stabala. Te aktivnosti naravno prate i aktivnosti na obnovi postojećeg šumskog fonda, prvenstveno vezane uz poticanje obnove šume, stoga je ova akcija i više nego hvalevrijedna jer na nama je da Dravsku park-šumu, kao svojevrsna ‘pluća grada Varaždina’ štitimo i očuvamo za generacije koje dolaze – zaključio je upravitelj ‘Šumarije Varaždin’ Tomica Cukor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba