Kada se projekt dovrši, Vila Kumrovec zasjat će u punom sjaju

Nekadašnja Titova rezidencija otvorena je za javnost. Najavljeni i veliki planovi

Objavljeno: 20.03.2024. VH

Vila Kumrovec, nekadašnja Titova rezidencija, prošle je godine u lipnju predana na upravljanje Općini Kumrovec. Već su tada najavljeni veliki planovi za njenu revitalizaciju, a kako su rekli iz Općine, odmah se krenulo u akciju.

– Već smo tada krenuli s razradom ideja i savjetovanjem sa stručnjacima, te smo Vilu prijavili na natječaj ‘INTERREG Hrvatska – Slovenija’ za kojeg još čekamo rezultate. Vila će se uređivati u fazama, a trenutna procjena vrijednosti za samu građevinu je oko dva milijuna eura. Ovu arhitektonski savršenu građevinu okružuje i osam hektara arboretuma kojeg planiramo obnoviti sa stručnjacima, te smo trenutno u fazi izrade idejne osnove za razvoj destinacijskog doživljaja, a za uređenje arboretuma i pratećih objekata (garaža s kotlovnicom i praonica) procjena radova je nešto manja – rekli su iz Općine i dodali da će se radovi financirati prijavama na natječaje ministarstava, EU fondove, a jednim dijelom i sredstvima Općine. 

Projekt je trenutno u prvoj fazi. Prikupljaju se podaci i izrađuje se projektna dokumentacija, sve u suradnji s konzervatorima. Jednom kada se dovrši, ovo će biti velika stvar za Općinu.

– Ovo kulturno dobro jedno je od značajnijih projekta Općine Kumrovec koje će svakako doprinijeti razvoju turizma Kumrovca. Vila je sama po sebi zanimljiva i plijeni pažnju zbog svoje prošlosti, ali i zbog arhitekture. Naime, u projektu se arhitekt Branko Bon pri izgradnji ponio s poštovanjem prema arhitektonskom nasljeđu Kumrovca i na dobro odabranoj povišenoj lokaciji iznad Kumrovca, s naglašeno lijepim pogledom, uspostavio objekt koji, prema autorima, koristi elemente zagorske tradicijske arhitekture – zidano/kameno prizemlje i drveni kat. Isto tako, moramo spomenuti i hortikulturno rješenje okoliša rezidencije iz istog vremena – ističu iz Općine. 

Inače, Vila je već otvorena za posjetitelje, uz najavu, a svi zainteresirani mogu se najaviti na mail [email protected], budući da se ulaz u Vilu naplaćuje. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba