Kineski veleposlanik Nj.E. Qi Qianjina posjetio KZŽ i otvorio izložbu u Muzeju krapinskih neandertalaca

“Ovo može biti most za kineske turiste i gospodarstvenike da posjete Krapinsko – zagorsku županiju”

Objavljeno: 20.03.2024. zagorjeinternational

Veleposlanik Narodne Republike Kine Nj.E. Qi Qianjina boravio je danas u Krapinsko – zagorskoj županiji gdje je održao sastanak s predstavnicima regionalne samouprave i gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem u Poslovno-tehnološkom inkubatoru. Potom se uputio na otvorenje izložbe “Jedan pojas – jedan put” u Muzeju krapinskih neandertalaca. 

Tom prilikom, ispred Koordinacije hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, Andrija Karafilipović istaknuo je važnost druženja, bila ona kulturne, sportske ili poslovne prirode.  

– Prijateljstvo je kao cvijet, ruža koju treba stalno zalijevati, a kad je u pitanju gospodarstvo, suradnja se može opisati poslovicom: Sva ljudska mudrost sastoji se od dvije riječi – čekati i nadati se. Upravo u tom čekanju moramo biti disciplinirani jer ovaj posjet samo inicira novi susret, pa brigu prepuštam Županiji i Gradu da nastave kontakt. Dovoljno je dići slušalicu i tamo će vas dočekati dobri i pametni ljudi – poručio je Karafilipović. 

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović također se prisjetio jedne uzrečice, kako i najdalji put počinje prvim korakom što ovo i jest, te time izrazio dobrodošlicu kineskom veleposlanstvu u Krapinu. 

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol nije krio zadovoljstvo otvorenjem izložbe te je dodatno pojasnio točno o čemu se radi.  

– Zadovoljstvo mi je što smo se okupili na pomalo neobičnom događaju za prapovijesni muzej – otvorenju izložbe 50 umjetničkih fotografija koje su nam stigle iz Kine. Nadam se kako će ova izložba, za nas egzotičnih fotografija, biti poziv stranim posjetiteljima koji su prije korone bili u velikom broju u našim muzejima, a pogotovu u Starom selu gdje su turisti iz Kine bili itekako brojni – kazao je ravnatelj Sabol dodavši kako će izložba biti otvorena još mjesec dana u Krapini. 

Župan Željko Kolar skrenuo je pozornost na to kako u našem području djeluje dvadesetak tvrtki koje uvoze robu iz Kine, a svega četiri ih izvoze na Daleki istok. 

– Koristeći dobru volju za suradnju kineske ambasade, ovo može biti most za kineske turiste i gospodarstvenike da posjete Krapinsko – zagorsku županiju, a preko naše platforme ‘Invest in Zagorje’ se mogu informirati o mogućnostima za investiranje i vidjeti prednosti našeg geopolitičkog položaja, infrastrukture, kvalitetne radne snage bez obzira na veličinu hrvatskog tržišta u usporedbi s njihovim – zaključio je župan Kolar dodavši kako se suradnja sada može poboljšati u baš svim segmentima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba