Špricati se mora, ali...

CARINA: Prošle godine na granici zaplijenjeno 530 litara i 332 kilograma pesticida – najviše iz Srbije, BiH te Crne Gore

Objavljeno: 19.03.2024. zagorjeinternational

Carinska uprava u 2023. godini provodeći propisane službene kontrole na vanjskoj granici RH/EU u 388 pojedinačnih slučajeva otkrila je i spriječila pokušaje nezakonitog unosa više od 530 litara i 332 kilograma pesticida, prenosi Regionalni tjednik

Carinska uprava uobičajeno u  vrijeme proljeća i pojačanih poljoprivrednih radova, otkriva pokušaje nezakonitih unosa iz susjednih trećih zemalja sredstava za zaštitu bilja, unatoč svjesnosti kako je unos, ali i uporaba u RH takvih proizvoda izričito zabranjena te su ista radi mogućeg štetnog utjecaja na bioraznolikost (između ostaloga i na životinjski svijet), nekontroliranom uporabom, iznimno opasna. 

Tako je od  2023. godine u sveukupno 388 slučajeva ukupno zaplijenjeno 530,23 litara i 332,88 kilograma različitih vrsta pesticida  (114,17 kilograma i 479,85 litara herbicida, 199,37 kilograma i 36,68 litara insekticida te 19,34 kilograma i 13,70 litara fungicida) na vanjskoj granici RH/EU, a čiji su unos i uporaba u EU/RH zabranjeni, te je za sve otkrivene slučajeve nezakonitog unosa, primijenjena stroga kaznena politika u okviru zakonskog raspona propisanih kazni, pa je za 388 slučajeva izrečeno ukupno 1.035.311,25 eura kazni. 

Nezakoniti pesticidi ulaze u Republiku Hrvatsku dominantno iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine te manjim dijelom iz Republike Crne Gore. 

Pesticidi su najčešće pronađeni u prtljažnom prostoru i iza vozačevog i suvozačevog sjedala. Od prekršitelja su najčešće evidentirani državljani Republike Srbije, Savezne Republike Njemačke, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine a manjim dijelom državljani Republike Turske, Republike Slovenije, Republike Austrije i Republike Crne Gore. 

Carinska uprava i nadalje, apelira na građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u RH te ponovno naglašava kako će svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, insekticida i fungicida biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba