Pogledajte na koje sve načine su vas varali

ZIMSKA SNIŽENJA: Državni inspektorat uhvatio gotovo svako petog trgovca u prekršaju

Objavljeno: 16.03.2024. zagorjeinternational

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata u prvom tromjesečju 2024. godine, provela je nadzorne aktivnosti zimskog sezonskog sniženja kojima su kontrolirane odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje, odnosno prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, piše Glas Podravine

Kako podsjećaju, zimsko sezonsko sniženje počinje 27. prosinca, a sezonsko sniženje može trajati najdulje 60 dana. Trgovac je dužan tijekom trajanja posebnog oblika prodaje robe istaknuti sniženu cijenu koju primjenjuje tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje. 

– Tijekom siječnja i veljače 2024. godine obavljeno je ukupno 328 inspekcijskih nadzora u kojima je ukupno utvrđeno 60 prekršaja što je 18,2 posto povreda. Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača, neisticanje cijene za jedinicu mjere, neisticanje maloprodajne cijene, isticanje tri cijene, neisticanje uvjeta plaćanja – javili su iz Inspektorata. 

U pogledu nepoštene trgovačke prakse utvrđeno je zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je cijena proizvoda izračunata, primjerice kada trgovci kao akcijsku odnosno sniženu cijenu ističu cijenu koja je jednaka ili viša od najniže cijene koja je primjenjivana za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje. 

Pojedini utvrđeni prekršaji otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora, a sve ostale utvrđene prekršaje, uključujući devet prekršaja kojima je utvrđena nepoštena poslovna praksa trgovca, protiv počinitelja će biti poduzete zakonom propisane prekršajne mjere.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba