Izbjegnite veliku kaznu!

BOLJE SPRIJEČITI, NEGO LIJEČITI: Evo zašto treba dobro čuvati karticu za autocestu

Objavljeno: 16.03.2024. zagorjeinternational

Dođete li bez kartice za cestarinu na naplatne postaje, Hrvatske autoceste (HAC) će vas propisno kazniti.

Naime, kako prenosi Dnevnik.hr, prilikom ulaska na autocestu svaki vozač, osim onih koji imaju ENC, mora preuzeti magnetnu karticu koja označava mjesto ulaska na autocestu. Istu tu karticu vozač je dužan predočiti prilikom izlaska s autoceste, a na temelju nje plaća i iznos cestarine.

No, ako vozač na izlasku s autoceste iz nekog razloga nema karticu slijedi mu kazna i to u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju za odgovarajuću kategoriju automobila.

Evo primjera

Primjerice, ako osobnim automobilom putujete iz Karlovca u smjeru Zagreba na naplatnoj postaji Lučko ćete u normalnim okolnostima platiti 2,5 eura. Međutim, ako nemate magnetsku karticu naplatit će vam kao da ste na autocestu A1 ušli kod naplatne postaje Čarapine, odnosno platit ćete 61,40 eura što je dvostruki iznos cestarine za tu najdužu relaciju.

Isti iznos platit će i vozač koji se zadrži na autocesti duže od 24 sata bez opravdanog razloga ili ako nekim čudom između dvije naplatne postaje izgubi ENC uređaj. Isto tako, svakom vozaču koji naknadno pronađe i vrati magnetnu karticu HAC će vratiti novac u iznosu razlike kazne i dionice kojom je vozio.

– U 2023. godini evidentirano je 17.763 transakcija u kojima je korisnik terećen za iznos ugovorne kazne jer na izlazu nije predao magnetsku karticu preuzetu na ulazu ili na ENC uređaju nije imao evidentiran ulazni podatak, što je 0,02 posto vozila u odnosu na ukupni promet – poručili su iz HAC-a.

ENC može u minus

ENC uređajem vozači mogu ići u minus, ali u visini samo jedne transakcije. Dakle, iznos nije ograničen, ali kad je ENC uređaj već jednom u minusu, taj minus ne može se povećati. No, korisnik je nakon toga u roku od 30 dana dužan podmiriti prekoračenja.

Ako ne podmiri minus, korisniku se dostavlja opomena pred tužbu i pokreće se postupak naplate potraživanja. Sva dodatna pravila i informacije vezane uz cestarinu možete provjeriti na stranicama Hrvatskih autocesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba