Liječnika fali u Krapini, Klanjcu, Zlataru...

HRVATSKI DAN LIJEČNIKA: “Mladi nisu baš zainteresirani, puno nas nema ni pedijatra u svojim mjestima”

Objavljeno: 26.02.2024. zagorjeinternational

Danas se obilježava Hrvatski dan liječnika, u spomen na 26. veljače 1874. godine, kad je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi.

Ovim danom podiže se svijest o važnosti tog zanimanja, u kojem posebno mjesto zauzima odgovornost za ljudsko zdravlje i život. Zato je liječnička profesija oduvijek toliko posebna i humana.

“Nadamo se da ćemo biti još bolji”

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar tim je povodom ugostio troje liječnika, ginekologa Rajka Fureša iz Opće bolnice Zabok, fizijatra Marija Fučkara iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice i liječnicu opće medicine Jasnu Gmajnički iz kumrovečke ambulante.

Liječnik Fureš naglasio je da je pred njima velika odgovornost.

– U ovim teškim vremenima moramo osigurati funkcioniranje javno-zdravstvenog sustava i sigurno je da ćemo učiniti sve da to bude na što višem i kvalitetnijem nivou. Nadamo se da ćemo biti još bolji i našim pacijentima osigurati što bolju i kvalitetniju uslugu – kazao je Fureš.

U županiji nedostaje liječnika

– Liječnike se vrlo rijetko spomene na njihov dan pa smo svi počašćeni ovim pozivom. Puno nas ima preko 60 godina i još radimo, mladi liječnici nisu baš zainteresirani za ruralne sredine, većina nas nema ni pedijatra u svojim mjestima. Liječnika fali u Krapini, Klanjcu, Zlataru, na tržištu ih nema i to je veliki problem – istaknula je liječnica Gmajnički.

– Vrlo sam zadovoljan s pomoći županije koja je nesebična i obilata i bez koje mi ne bismo mogli te očekujem nastavak suradnje na dobrobit naših pacijenata – kratko je poručio liječnik Fučkar.

Zamjenica župana Jasna Petek smatra da županija treba sustavno planirati zdravstvenu politiku.

– Izuzetno brinemo o stručnom usavršavanju, potrebama i kvaliteti rada, naravno u okviru naših mogućnosti. Imamo 190 liječnika, s Općom bolnicom Zabok to je 333 liječnika, dok u sustavu stipendijama imamo 36 korisnika – kazala je Petek naglasivši kako je trenutno na specijalizaciji u županiji 107 liječnika, a 14 natječaja za specijalizaciju je u tijeku. Uz to, dožupanica je rekla kako je najveći problem nedostatak u primarnoj medicini, ali će se u sinergiji s lokalnom zajednicom sigurno naći rješenje.

Evo što je poručio župan Željko Kolar.

– Specijalizacije ne garantiraju da ćemo u budućnosti imati dovoljan broj liječnika. Ono što je zabrinjavajuće su liječnici obiteljske medicine, što je iznenađenje kad znamo kakav ugled oni uživaju u svojim općinama i gradovima. Ovaj sustav nas je naučio da imamo liječnika koji će nas pratiti 30-40 godina i koji zna sve naše mane i vrline. U ovom trenutku problem liječnika nije samo u Krapinsko – zagorskoj županiji nego u cijeloj Hrvatskoj, a usudio bih se reći i u Europi. Liječnici zaslužuju posebno priznanje jer svi znamo pod kakvim pritiskom oni rade – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba