WHO smatra slaninu jednako opasnom kao azbest, no je li to zbilja istina?

Može li špeka biti ‘previše’? Evo odgovora

Objavljeno: 24.02.2024. zagorjeinternational

Nitko ne može osporiti trajnu popularnost slanine na našim prostorima, unatoč svjesnosti o njezinom slaboj nutritivnoj vrijednosti. Zbog toga što se ubraja u prerađeno meso, slanina nije ono što bi većina stručnjaka smatrala zdravom hranom, objavio je Centar zdravlja, prenosi Glas Podravine

Rizici 

Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je slaninu i druge mesne prerađevine kancerogenima prve klase, kategorijom tvari za koje se zna da uzrokuju rak i koja također uključuje cigarete i azbest. 

No je li uživanje u nekoliko komada slanine uz obrok s vremena na vrijeme doista jednako loše za zdravlje kao i pušenje?  

Kako prenosi Centar zdravlja, slanina je meso s bokova i trbuha svinje koje je posoljeno, sušeno, dimljeno i narezano na trakice. To su najmasniji komadi na životinji, a sol i začini se dodaju kako bi se meso dehidriralo i konzerviralo. Dvije šnite pečene slanine sadrže 108 kalorija, osam grama proteina, 2,76 grama zasićenih masnoća i 386 miligrama natrija. 

Međutim, poput većine namirnica, slanina nije samo loša. Bogata je proteinima i osigurava solidnu količinu vitamina B. Iako zagovornici zdravlja posljednjih godina hvale biljnu prehranu, istraživanje objavljeno u Current Nutrition Reports u lipnju 2022. priznaje da meso donosi leucin i druge esencijalne aminokiseline te da su istraživanja o prednostima životinjskih u odnosu na biljne proteine bila mješovitih rezultata. 

Glavni problem u vezi slanine je visoka razina zasićenih masti i natrija. Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti i natrija povezana je s bolestima srca, visokim krvnim tlakom, dijabetesom tipa 2 i pretilošću. Svakodnevna prehrana koja uključuje slaninu otežava zadržavanje unutar preporučenih granica zasićenih masti i natrija u organizmu. 

Povećani rizik od raka nije jedini razlog zašto treba biti oprezan s prerađenim mesom. Za svakih dodatnih 25 grama prerađenog mesa (otprilike dvije šnite slanine) koje je osoba dnevno pojela u razdoblju od osam godina, rizik od demencije povećao se za 40 posto, prema istraživanju objavljenom u The American Journal of Clinical Nutrition u srpnju 2021. 

Iako većina istraživanja o prerađenom mesu upućuje da ono može imati negativne zdravstvene posljedice, nedavna meta-analiza sugerira da je rizik od raka kod konzumiranja prerađenog mesa vjerojatno precijenjen zbog nedostataka u dizajnu prošlih studija i drugih čimbenika. 

Dobra vijest 

Dobra je vijest da, za razliku od cigareta, stručnjaci ne preporučuju potpuno izbacivanje slanine iz menija. Za dobro opće zdravlje, stručnjaci preporučuju bih da prerađeno meso ograničite na konzumaciju jednom tjedno ili jednom svaki drugi tjedan. Tom dinamikom možete pojesti tri do četiri šnite u jednom obroku. Ako slaninu jedete češće od toga, trebali biste se zaustaviti nakon jedne do dvije šnite. Ta se preporuka odnosi na sve mesne prerađevine, pa ako ste pojeli hot dog ili pizzu s feferonima, to se također broji i taj tjedan nemojte jesti slaninu. 

Za nekoga tko nema zdravstvenih problema, jedenje nekoliko šnite slanine nekoliko puta mjesečno uz uravnoteženu prehranu ne bi trebao biti problem. Ali osobama s postojećom srčanom bolešću, poput bolesti kardiovaskularnih arterija ili hipertenzije, stručnjaci preporučuju da smanje konzumaciju ove namirnice. Zapamtite, sva je slanina visoko prerađena hrana bogata natrijem. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba