Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježava 90 godina postojanja

“Oko sebe okupljate ljude velikog srca, ljude dobre volje koji su spremni pomoći onima koji nemaju”

Objavljeno: 22.02.2024. zagorjeinternational

Povodom obilježavanja 90. godišnjice djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, župan Željko Kolar održao je prijam za predsjednika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatka Korena, ravnateljicu s. Jelenu Lončar i voditeljicu Sektora karitativnog rada Elzu Parlov. 

Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatko Koren istaknuo je kako karitativno djelovanje ima u sebi nekoliko važnih koraka s kojima bi se svako od nas trebao osvijestiti da može nekome na neki način pomoći. 

Ljubav i karitativnost

– Ljubav i karitativnost su domišljate i kadre su prepoznati ono što je u određenom trenutku potrebno. Caritas, ljubav, to smo svi mi, svaki na svoj način. Nekada je pomoć nekome neki pozdrav, nekada odnijeti jedan kolač nekome, nekada samo nazvati i pitati telefonom, a nekada je to pomoć koju treba učiniti da bi netko ponovno stasao. U tom smislu je potrebno imati taj ambijent da smo svi mi pozvani prepoznati onoga koji je u potrebi i ohrabriti ga – poručio je mons. Koren.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar kazala je kako su se rado odazvali pozivu župana na kojem su razmijenili iskustva suradnje na području karitativnog i socijalnog djelovanja na području KZŽ, koju pokriva Zagrebačka nadbiskupija. 

– Naš Caritas prisutan je u brojnim projektima, oblicima pomoći i pojedinačno obiteljima i osobama u potrebi, ali ponajviše putem Europskog socijalnog projekta kojeg na području županije provodimo od 2016. godine. Proveli smo i završili četiri projekta. Kroz svaki od njih pomogli smo oko 2000 osoba na području županije. Riječ je o projektu podijele paketa, hrane, higijenskih potrepština obiteljima i pojedincima u potrebi – pojasnila je sestra Jelena te dodala kako Caritas ima brojne aktivnosti  i projekte: 

– U našim domovima primjerice zbrinjavamo preko 200 korisnika raznih socijalnih usluga, to su djeca bez roditeljske skrbi, djeca i mladi s teškoćama u razvoju, maloljetne trudnice i majke s djecom, beskućnici, žrtve obiteljskog nasilja. Zahvaljujemo Županiji i županu Kolaru što su donijeli odluku sudjelovati u financiranju potpore mladima, djeci bez roditeljske skrbi koji izlaze iz sustava i prepušteni su sami sebi. To je vid pomoći mladima koji nakon punoljetnosti izlaze iz naših domova, djeci bez roditeljske skrbi, kojima putem polica životnog osiguranja osiguravamo uz pomoć dobročinitelja i donatora pomoć da mogu u prvim godinama samostalnog života imati neki vjetar u leđa i vid produljene podrške Caritasa – poručila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Lončar.

Ljudi velikog srca

Župan Kolar čestitao je 90 godina rada Caritasa te istaknuo kako Županija surađuje s Caritasom na raznim programima i projektima. 

– Caritas oko sebe okuplja ljude velikog srca, ljude dobre volje koji su spremni pomoći onima koji nemaju. Koristim još jednom priliku da se zahvalim vama i svima onima koji s vama rade, pružajući pomoć onima koji nisu imali sreće u životu, uz jednu skromnost i poniznost u pružanju te pomoći – istaknuo je Kolar te ravnateljici Caritasa Lončar uručio Odluku o županijskom financiranju Caritasovog programa podrške djeci bez odgovarajuće skrbi: 

– Vrijednost odluke je 6000 eura, što je samo početak naše suradnje vezane uz taj program – poručio je župan te potom mons. Korenu uručio zahvalnicu koju je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije dodijelio povodom 90 godina djelovanja, a za izniman doprinos u borbi protiv svih oblika siromaštva i očuvanju čovjekova dostojanstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba