Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 miligrama fatalna

FOTO: U Hrvatskoj snimljene najotrovnije ribe svijeta. Otrov samo jedne može ubiti – 30 ljudi!

Objavljeno: 14.05.2024. zagorjeinternational

Jučer je kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavili su na Facebook stranici Aquarium Pula. Ribu je ulovio i uslikao slovenski ribar Anton Vidović.

Kako prenosi Index, srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 miligrama fatalna.

– Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u takozvane lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice – objavili su iz Aquariuma Pula.

Što su napuhače?

Napuhače pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četverozupki (Tetraodontiformes) po kojoj je cijeli red dobio ime. Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu ‘napuhanost’ jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca, piše portal Morski. Umjesto bijega, napuhača koristi svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i zraka kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Neke vrste također imaju bodlje na koži kako bi ih učinile još manje ukusnima. Grabežljivac koji je uspije zgrabiti neće dugo uživati u ulovu. Gotovo sve napuhače sadrže tetrodotoksin, vrlo jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te prouzročiti smrt. Za ljude je tetrodotoksin smrtonosan, do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba