Budite oprezni!

Poznati lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

Objavljeno: 10.02.2024. zagorjeinternational

Poznate farmaceutske kompanije izvijestile su sve liječnike u Hrvatskoj o opasnostima koje prijete prilikom korištenja lijekova koji sadrže pseudoefedrin. U Hrvatskoj su odobreni sljedeći lijekovi koji sadrže pseudoefedrin: Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Daleron COLD3, Maxflu, Nurofen Cold and Flu, Rhinorelief, Rhinostop. Lijek Aerinaze izdaje se temeljem liječničkog recepta, dok se ostali izdaju bez recepta u ljekarni.

Alkaloid, Bayer, Pliva, Reckitt Benckiser, Krka-farma, Bosnalijek i Jadran galenski laboratorij u suradnji s Agencijom za lijekove uputili su pismo zdravstvenim radnicima o riziku od sindroma reverzibilne encefalopatije i reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. To su rijetka stanja koja mogu uključivati smanjenu opskrbu mozga krvlju (ishemija), što potencijalno može dovesti do ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija. Uz brzu dijagnozu i liječenje, simptomi najčešće nestanu, piše Danica.

Simptomi uključuju jaku glavobolju, mučninu, povraćanje…

Agencija je još ranije preporučila da se lijekovi koji sadrže pseudoefedrin ne primjenjuju u bolesnika s visokim krvnim tlakom koji je ozbiljan ili nekontroliran (koji se ne liječe ili ne odgovaraju na terapiju), ni bolesnika s ozbiljnom akutnom ili kroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem. Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin u Hrvatskoj su odobreni u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, febriliteta i bolova, alergijskog rinitisa (upala nosnih kanala) ili vazomotornog rinitisa, u osoba s kongestijom nosa (začepljen nos).

Zabilježeni su pojedini slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin. Simptomi uključuju iznenadnu jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje ili poremećaje vida. Bolesnike treba savjetovati da odmah prestanu koristiti lijekove i potraže liječničku pomoć ako razviju simptome, upozoravaju u Agenciji za lijekove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba