Humčanka Lea Krošlin po struci je tehničar staklarstva. Školovala se u ‘Školskom centru Rogaška Slatina’, a kada bi danas morala ponovno birati zanimanje, odluku bi brzo donijela

“Škola je ispunila sva moja očekivanja. To je okruženje gdje se potiču i usavršavaju vaši talenti, a učitelji kakvi tamo rade prava su rijetkost”

Objavljeno: 10.02.2024. Vanja Hozmec

Lea Krošlin iz Huma na Sutli po struci je tehničar staklarstva. Svoje je zvanje stekla u ‘Školskom centru Rogaška Slatina’, a iako je srednju školu mogla završiti i na području Hrvatske, kada je čula za ovu školu koja je jedna od rijetkih u svijetu koja provodi edukaciju na području staklarstva, ništa drugo nije dolazilo u obzir.

Odluka za upisom pala je kada je shvatila da ondje može realizirati svoje brojne kreativne ideje te da puno toga može naučiti o staklu koje je, kako kaže, izuzetno zanimljiv i jedinstven materijal, ali i o staklarstvu kao vrlo važnom zanatu. 

Da ne padne u zaborav

Za ‘Školski centar Rogaška Slatina’ čula je jer je u vrijeme kada je ona upisivala srednju školu bila velika potražnja za upravo takvim zanimanjima.

– Staklo mi se činilo kao jako zanimljiv materijal u kojem bi mogla napraviti neke od svojih brojnih ideja i vizija, i bila sam u pravu. Specifičan je to materijal s kojim sam uživala raditi i stvarati sve što sam osmislila. Mi smo bili prva generacija nakon dugo godina koja je upisala usmjerenje ‘tehničar staklarstva’ i jako mi je drago što sam to upisala i time pridonijela da se taj zanat, odnosno tehnika, i dalje nastavi, da ne padne u zaborav. Uz to, jako sam puno naučila o staklu kao materijalu i radu sa staklom od odličnih učitelja i majstora – priča nam Krošlin. 

Sve ono što je očekivala prije samog upisa i početka školovanja, ostvarilo se. Pa i više od toga.

– Moram reći da je škola ispunila sva moja očekivanja. To je stvarno unikatan izbor zanimanja koji ujedno nudi širok spektar djelatnosti koje možete raditi kasnije. Da se može vratiti vrijeme i da opet moram odabrati koju srednju školu upisati, izabrala bih isto. Škola je stvarno ostavila i više nego pozitivan utisak na mene – priča naša sugovornica.

Što se tiče programa rada, tu ova bivša učenica ima samo riječi hvale. 

– Svidjelo mi se to što sama mogu kreirati nešto, a potom i realizirati svoje ideje. Jako često smo radili nakit od stakla što mi se posebno dopalo, i stvarno smo imali slobodu kreirati i izrađivati što god bi zamislili. Uz to, jako smo puno toga naučili jer se većina nas prije toga nije susretala sa staklom, odnosno, s materijalom kao takvim i njegovim oblikovanjem – ističe Krošlin i dodaje:

– Imali smo jako puno praktične nastave što je odlično, ali i potrebno kod ovakvih zanimanja. To bi odrađivali u školi i to bi imali po desetak sati tjedno. Radili smo s ravnim staklom, izrađivali vitraje, slikali smo na staklu, pjeskarili smo staklo, isprobavali različite tehnike… Puno se toga radilo. Također, preko ljeta smo u ‘Staklarni Rogaška’ imali praksu gdje su nam pokazivali tehniku puhanja stakla, brušenje i brojne druge, a ja sam ujedno tamo radila i svoj maturalni rad iz brušenja stakla – prisjeća se naša sugovornica. 

Uz brojna znanja koja je tamo stekla, Krošlin ističe i još neke benefite koje joj je pružila ‘Staklarna Rogaška’.

– Osim stručne prakse tijekom školovanja koja je stvarno uvijek bila jako zanimljiva i gdje smo doista puno naučili od sjajnih mentora koji su bili s nama, moram istaknuti i stipendije koje smo dobivali i koje su puno značile, kako nama, tako vjerujem i našim roditeljima. Uz to, velika je prednost što se odmah po završetku školovanja možete zaposliti bez problema i bez da ste mjesecima na burzi – dodaje. 

Bez problema 

Osim zanimljivog programa rada te brojnih benefita, Krošlin je posebno istaknula i odnose između učitelja i učenika u školi. 

– Svi su jako pristojni, imaju odličan pristup prema učenicima, puno pomažu, posebno nama koji nismo bili iz Slovenije. Iako smo blizu, iako ima sličnosti u jeziku, ipak nam je trebalo posvetiti malo više pažnje, a tu smo pažnju i dobivali. No moram reći da nije bilo velikih problema što se jezika tiče – kaže nam. 

Za sve učenike koji su dolazili van granica Slovenije, organizirani su bili dodatni tečajevi jezika koji su se održavali po nekoliko puta tjedno i trajali par sati.

– Učitelji su bili sjajni. Sjeli bi s nama, pokazali bi nam sve ono što nam nije bilo jasno, uvijek su bili tu i mogli smo im se obratiti za pomoć – bilo za vrijeme nastave ili za vrijeme ispita ako je možda bila neka riječ ili nešto što ne bi razumjeli. Uvijek su nam pomogli i nitko od njih nikada nije radio nikakve probleme zbog toga što mi možda ne bismo uvijek sve razumjeli. Stvarno smo se mogli osloniti na sve njih, takvi su učitelji rijetki – dodaje naša sugovornica.  

Pravi izbor

Za kraj, svim je osmašima poručila:

– Ako imate spretnost u rukama, kreativni ste, volite osmišljavati, dizajnirati i realizirati neke svoje ideje, ‘Školski centar Rogaška Slatina’ je pravi odabir za vas jer će vaše talente i vještine dodatno poticati, razvijati i usavršiti, a ni škola nije teška. Preporuke svima – poručila je na kraju Krošlin. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba