Održan Izvještajni sabor 'UDVDR' Krapinsko - zagorske županije i 5. memorijal 'Goran Šoštar'

“Ovo je udruga koja ne provodi niti jednu aktivnost, a da u nju nisu uključene i obitelji članova”

Objavljeno: 28.01.2024. zagorjeinternational

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije održala je u subotu, u prostorijama NK Rudar u Dubravi Zabočkoj, redovni Izvještajni sabor udruge.

Donirali 1273 računala

U protekloj 2023. godini udruga je bila potpora u provedbi vlastitih aktivnosti ali i velikog broja događanja koje su organizirale jedinice lokalne samouprave istaknuo je predsjednik udruge mr. crim. Josip Horvatin.

– Ona energija i domoljublje koje su nas vodile devedesetih godina jednako je tako prisutna i danas i sve što smo planirali i ostvarili smo – rekao je mr. crim. Josip Horvatin.

Među prvima u Hrvatskoj počeli su još prije 14 godina provoditi projekt ‘Promicanje istine o Domovinskom ratu u školama uz prikaz učešća policijskih i vojnih postrojbi s prostora Krapinsko-zagorske županije’ u Domovinskom ratu. Osim toga iza njih je i 13 godina provedbe projekta ‘Informatičkog opismenjavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji’ projekt kojega su provodili diljem Lijepe naše.

Uz 1273 donacije računala i druge informatičke opreme mogu se pohvaliti da su pomagali suborcima i svima koji su u potrebi od Vukovara do Dubrovnika. Krenuli su i korak dalje te su uskoro u aktivnostima nabave i uporabe elektronskih čitača kartica a sve u cilju praćenje razvoja tehnologija i njihove aktivne upotrebe.

U izvještajnoj 2023. godini proveli su 146 donacija računala, a koju aktivnost će nastaviti i u 2024 godini. Uz sve navedeno trajna je zadaća udruge voditi skrb o zdravstvenom stanju članova udruge, organizirali su provedbu sistematskih pregleda za članove udruge i inicirali izgradnju Veteranskog centra na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Inicirali su i ukidanje Zakona kojim su 2008. godine za 10 post smanjene mirovine hrvatskim braniteljima i zahvalni su Vladi RH što je razumjela i prihvatila njihove razloge za ukidanje.

Velik broj događaja

Kao odgovoran čimbenik u zajednici jedinicama lokalne samouprave udruga je pomogla u provedbi velikog broja osiguranja javnih okupljanja tijekom cijele godine od Seljačke bune, 500 godina kuburaštva u Kostelu, motokrosa u Zaboku, Svibnja u Zaboku, Stubica festa, Malog uličnog festivala, adventa u Zaboku i Oroslavju, više osiguranja WRC utrka, osiguranja košarkaških utakmica KK Zabok i drugih.

Najveća potpora u provedbi aktivnosti osiguranja javnih okupljanja je dobra suradnja s građanima koja im daju iznimnu potporu. Trajna zadaća udruge je i obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i ona se provodi tijekom cijele godine obilaskom spomen obilježja poginulih i umrlih ali i učešćem na hodočašćima od Marije Bistrice do Voćina.

Izvještajnu godinu na žalost pamtit će i po velikom pobolu članova udruge jer ih je napustilo pet članova među kojima i predsjednik nadzornog odbora udruge Božidar Licht. Udruga je organizator 4 memorijalna turnira u spomen na preminule suborce (Goran Šoštar, Stjepan Košanski, Ivan Maligec i Boris Markus), a ove godine organizirat će i 5 memorijal u spomen na njihovog člana i prijatelja Nenada Grabušića ‘Čkembe’ organizacijom bicikliranja i druženja branitelja, prijatelja pokojnika i građana od Zaboka do Oroslavja.

Njihova najveća aktivnost ipak u izvještajnoj godini bila je organizacija 2. Zagorske pekmezijade aktivnosti priprave zdrave hrane na tradicijski način – kuhanjem pekmeza od šljiva. Omogućili su aktivno učešće 15 natjecateljskih ekipa (75 natjecatelja) za koje su osigurali sve potrebito od šljiva, teglica i svih popratnih sadržaja. Obogatili su aktivnost i provedbom nekoliko natjecanja za građane i goste (alka na zagorski, bacanje potkove, ružđenje kuruze i dr.), a za najmlađe i njihove aktivnosti osigurali su dva ‘napuhanca’. Uz Črljene lajbeke, toplu hranu i piće više stotina građana moglo je uz hrvatske branitelje provesti nadaju se ugodno subotnje poslijepodne.

Planovi

Ambiciozno i aktivno krenuli su i u 2024. s ništa manje optimizma ali uz nadaju se iskrenu potporu svih jedinica lokalne samouprave jer jedino zajedno možemo planirano i provesti. Kao samostalan pravni subjekt udruga nastavlja svoju aktivnost, a u 2024.godini izradit će se nova iskaznica udruge, poraditi na znaku udruge te na nabavi novih prepoznatljivih obilježja (jakne, majice, kape, šuškavci i dr.).

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek naznačio je važnost aktivnosti koje udruga provodi prije svega za svoje članove, a onda i za zajednicu u cjelini.

– Na vas hrvatske branitelje uvijek se možemo pouzdati jer ste organizirani i odgovorni – rekao je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Župan Krapinsko-zagorske županije gosp. Željko Kolar pohvalio je rad udruge i iskazao zadovoljstvo sa svim aktivnosti, a poglavito na inicijativi koju je udruga dala da se na prostoru Krapinsko-zagorske županije izgradi Veteranski centar.

– Hvale je vrijedna i inicijativa za ukidanje Zakona iz 2008. godine kojim je iskazana briga o svim braniteljima ma gdje oni bili. Ovo je udruga koja ne provodi niti jednu aktivnost a da u nju nisu uključene i obitelji članova udruge, a hvale je vrijedno i to što se u aktivnosti koje provodi udruga uključuju i udruge civilnog društva i građani. Osobno se nadam da će netko prepoznati i potrebu da nas u određenom segmentu planiranih aktivnosti edukacije provedbe vojnog roka ma kakav on bio uključi – rekao je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba