Svečano otvorenje izložbe radova ponajboljeg zagorskog slikara i njegove kćeri donatorice ovog petka u Dvoru Trakošćan

Objavljeno: 24.01.2024. zagorjeinternational

Dvor Trakošćan i MHZ – Muzej seljačkih buna, ovog petka imaju svečano otvorenje izložbe “Viktor i Helena Šipek” u 18 sati u Katnoj galeriji Dvora Trakošćan. 

Iz Muzeja seljačkih buna u Dvor Trakošćan dolazi izložba koja predstavlja memorijalnu zbirku Viktora i Helene Šipek. Jezgru zbirke čine radovi oca Viktora, jednog od ponajboljih zagorskih slikara i vjerojatno najboljeg zagorskog akvarelista, i kćeri Helene, slikarice i donatorice. Postav je podijeljen u tri dijela: u središnjem dijelu izlažu se akvareli i crteži Viktora Šipeka, a uvod u njegovo djelo pružaju radovi iz razdoblja školovanja. U završnom dijelu izložba prikazuje slikarev život i stvaralaštvo njegove kćeri Helene. Zanimljiv detalj je kuća slikana očevom rukom akvarelom te kćerkinom rukom uljem.  

Nesebičnom donacijom Helene Šipek fundus Muzeja seljačkih buna povećan je za 20-ak akvarela te više od 200 crteža njezinog oca, a zahvaljujući pomnom odabiru same autorice, dobivamo i presjek cjelokupnog njezinog opusa.  

Na izložbi će biti predstavljen i dio poklonjene dokumentarne građe te uporabnih predmeta kojima će se autori dodatno približiti publici.  

Viktor Šipek slikarstvo je studirao od 1911. do 1915. godine na Višoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu  i privatnoj školi te na Bavarskoj likovnoj akademiji. Glavno obilježje njegovih krajolika iz Hrvatskoga zagorja i Italije te veduta, izvedenih pretežno akvarelom, pomno je studiranje prirode te vješto rješavanje perspektivnih i kolorističkih problema.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba