VARAŽDIN: Novo ‘Reciklažno dvorište 2’ službeno je otvoreno

“Na ovoj lokaciji građani će moći predati 51 vrstu različitog otpada – sve ono što ne može ići u kante”

Objavljeno: 22.01.2024. zagorjeinternational

Na varaždinskom Motičnjaku danas je otvoreno novo reciklažno dvorište. Službeno su ga pustili u rad gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktor gradske tvrtke Čistoća Zoran Svetec, ovlaštenog davatelja usluge, odnosno tvrtke koja je preuzela upravljanje reciklažnim dvorištem. Obilasku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Bogović i Tihana Marić, predstavnici izvođača radova Darko Varga iz MEPRO d.o.o., Goran Branberger iz Tehnix d.o.o., glavni nadzorni inženjer Darko Brezovec te pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički.  

Iskorak

Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin proteklih par godina radi značajne iskorake u području gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i otvaranje Reciklažnog dvorišta 2.  

– Svi gradovi s više od 25 tisuća stanovnika moraju imati barem dva reciklažna dvorišta i time je Grad Varaždin ispunio svoju obvezu. Ova je investicija vrijedna 1.088.000 eura, pri čemu se zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je sufinancirao troškove u vrijednosti 453.000 eura sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Uspjeli smo dobiti i nešto više od 153 tisuće eura od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Time proizlazi da je projekt oko 60 posto sufinanciran od EU i države, a 40 posto od Grada. Grad Varaždin je izgradio i pristupnu prometnicu reciklažnom dvorištu – rekao je gradonačelnik.  

Naglasio je da je uz otvorenje ovog reciklažnog dvorišta upravo objavljen i natječaj za upravitelja Sortirnice Varaždin te će ovo područje na Motičnjaku postati veliki centar za gospodarenje otpadom u Varaždinu:  

– Na ovoj lokaciji reciklažnog dvorišta građani će moći predati 51 vrstu različitog otpada, sve ono što ne može ići u kante ili polupodzemne spremnike, glomazni otpad, namještaj, građevinski otpad, građevinski materijal koji sadrži azbest – gradonačelnik je apelirao na građane da koriste reciklažna dvorišta, kontejnere, kante koje imaju u obiteljskim kućanstvima i ne bacaju otpad u prirodu i na mjesta koja za to nisu predviđena.

Direktor Čistoće Zoran Svetec kazao je kako je reciklažno dvorište opremljeno s osam rolo kontejnera, četiri pres kontejnera, sedam otvorenih kontejnera, tri eko spremišta za tekući otpad te dva eko kontejnera za otpadna ulja. Zaprima se 51 različita vrsta otpada.  

25 posto

– Prošle je godine u ‘Reciklažno dvorište 1’ zaprimljeno 50 tona različitih otpada, a plan za ovu je da oba reciklažna dvorišta zaprime barem 25 posto više otpada – rekao je Svetec.

Reciklažno dvorište započelo je s radom danas u 13 sati, a radno vrijeme će biti od ponedjeljka do petka od 13 do 20:30 sati, s pauzom od 16:30 do 17 sati. U subotu će raditi od 6 sati do 13:30, s pauzom od 9:30 do 10 sati. Staro reciklažno dvorište radit će od utorka do četvrtka ujutro od 6 sati do 13:30, s pauzom od 9:30 do 10 sati. Građani su dužni predočiti osobnu iskaznicu prilikom ulaska. Odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu ne naplaćuje se dodatno kućanstvima s područja Grada Varaždina koja koriste javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada

Novo reciklažno dvorište u zoni Motičnjak u Varaždinu je izgrađeno i opremljeno u sklopu projekta “Uspostava reciklažnog dvorišta Varaždin“ ( KK.06.3.1.16.0085) koji se provodio u razdoblju od 11.lipnja.2021. do 11.lipnja.2023. godine s ciljem povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti te smanjenja količina miješanog komunalnog otpada i količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Izgradnja reciklažnog dvorišta započela je 2022. godine, a završena je u svibnju 2023. godine

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba