Na meti Južnoamerikanki

TIHI OBRT: Ovaj grad na hrvatskoj obali postao ‘Meka’ za prostituciju

Objavljeno: 18.01.2024. zagorjeinternational

Zadar je, izgleda, postao “raj” za prostitutke iz Južne Amerike! Vatrene Brazilke, Kolumbijke i Venezuelanke udomaćile su se u Donatovu gradu, dostupne su cijelu godinu, svoje usluge najčešće pružaju u iznajmljenim stanovima ili apartmanima po popularnim cijenama, uz opće zadovoljstvo domaćih i stranih klijenata, piše Slobodna Dalmacija.

Policija je prošle godine u Zadru prijavila devet djevojaka iz Južne Amerike za prostituciju. Sve djevojke se uz prekršajne kazne (od 20 do 100 eura) za odavanje prostituciji dobile i mjeru izgona, odnosno obaveznog napuštanja Zadra i schengenskog prostora. Jesu li ga stvarno i napustile, u policiji nisu mogli potvrditi.

– Po tome ispada da ih u Zadru ima nekoliko desetaka i sve rade dobro. Imaju mušterija, u sezoni i izvan sezone. Sad je to nešto manje prisutno, jer nema toliko gostiju, zato su se neke i preselile u Dubrovnik, o čemu su mediji nedavno pisali i zbog čega sam mislio da se neke stvari o Zadru trebaju znati – mišljenja je Zadranin, iz čije se priče može zaključiti nekoliko stvari.

Prvo, neke žene koje se bave prostitucijom u Zadar dolaze kao turistkinje, ali s privremenim boravišnim dozvolama iz zemalja EU-a kao što su Portugal ili Španjolska. Boravišne dozvole izdane u zemlji članici EU-a djevojkama iz Južne Amerike omogućuju nesmetano kretanje unutar schengenskog prostora.

Drugo, Booking.com, ali i drugi portali za iznajmljivanje, ne pružaju nikakvu zaštitu vlasnicima stanova niti provjeru rezervacije. Slično je i sa sustavom eVisitor za prijavu i odjavu turista. Sustav registrira samo osnovne podatke osobe koja je došla u destinaciju te vrijeme prijave i odjave iz objekta u kojem je boravila.

Treće, kad policiji prijavite sumnje na prostituciju u vašem stanu ili apartmanu, oni ne mogu bogzna što napraviti, jer cijelu pojavu nije jednostavno pratiti, ali ni dokazati. O tome govori i razmjerno mali broj policijskih prijava, svega devet u prošloj godini u Zadru. Sudeći prema oglasnicima na internetu, naime, u Zadru se prostitucijom bavi stotinjak raznoraznih Južnoamerikanki.

Četvrto, neke od tih žena koriste nevaljale dokumente, moguće i krivotvorene, pa je pitanje kako su uopće dobile radne i boravišne dozvole, piše Slobodna Dalmacija.

Peto, upuštaju li se te žene u prostituciju svojom voljom ili su pod prisilom? Jesu li dio organiziranog kriminala, odnosno jesu li podvođene kao seksualno roblje? Neuredna dokumentacija često sugerira da se može raditi i o trgovanju ljudima. Ova otvorena pitanja stoje nadležnim tijelima za razmišljanje, no cijela priča ima i osobnu, gorku notu. Naime, činjenica da mu je stan služio za prostituciju nije dobro sjela našem sugrađaninu. Na dijelovima namještaja pronašao je tragove voska i svijeća, iz čega je zaključio da su mlade dame stvarale poseban ugođaj za svoje klijente. Neke predmete je zbog toga odmah izbacio iz stana jer su mu prizivali neželjene asocijacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba