Ulaz je te večeri besplatan za sve posjetitelje

Pregradski Muzej i ove godine pripremio bogat program u sklopu manifestacije “Noć muzeja”

Objavljeno: 18.01.2024. zagorjeinternational

Muzej grada Pregrade i ove se godine pridružuje obilježavanju “Noći muzeja”, najveće nacionalne muzejske manifestacije u Hrvatskoj koju svake godine organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina uključuje se u manifestaciju organizacijom niza zanimljivih događanja za sve dobne uzraste. Manifestacija “Noć muzeja“ održat će se u petak, 26. siječnja, a tema ovogodišnje manifestacije glasi “Muzeji i nova publika“.

Ove godine program Noći muzeja ’24. u Pregradi započinje u 17 sati dječjim programom, uz pričanje i pripovijedanje Tomice Kolara pod nazivom “Pregračke priče iz davnine“ u Zbirci rudarstva i geologije. Pričanje i pripovijedanje odvijat će se u zamračenom prostoru ‘rudnika’ uz korištenje naglavnih svjetiljki.

U galeriji Muzeja u 18 sati održat će se otvorenje izložbe radova “Glavom, srcem i rukama“ učenika Srednje škole Pregrada – Učenički dom. Izložba se sastoji od radova učenika koji će predstaviti svoje stvaralaštvo kroz izložene radove, nastale korištenjem raznih umjetničkih tehnika.

Nakon toga, u 19.30 sati će dr. sc. Deniver Vukelić u čitaonici Knjižnice održati predavanje “Magija na hrvatskome povijesnom prostoru”. Na predavanju će se moći saznati što je to magija i kako je oblikovala našu povijest. Kroz predavanje ćemo dobiti odgovore na pitanja u kojoj su mjeri magijske predodžbe, prakse i vjerovanja utjecali i još uvijek utječu na ljudske živote, kulturu i svakidašnjicu. 

Noć muzeja ’24. u Pregradi zaključit će se glazbenom poslasticom za sve ljubitelje klasične glazbe, uz pjevački recital mezzo-sopranistice Arijane Gigliani Philipp i klavirsku pratnju Daniela Halužana, s početkom u 21 sat u galeriji Muzeja. Na repertoaru će se naći djela P. I. Čajkovskog, A. Dvořáka, N. A. Rimski-Korsakova, I. pl. Zajca i drugih poznatih klasičnih skladatelja.

Posjet zbirkama stalnog postava (Numizmatičkoj zbirci, Zbirci rudarstva i geologije i Ljekarničkoj zbirci Thierry), kao i ulaz na sva događanja u sklopu manifestacije besplatan je za sve posjetitelje.

Inače, Muzej grada Pregrade sudjeluje u manifestaciji “Noć muzeja” u kontinuitetu od 2010. godine. U proteklih 15 godina u Pregradi je u sklopu manifestacije organiziran čitav niz različitih kulturnih događanja, od otvorenja izložbi, koncerata, sajmova, kvizova, predavanja, radionica, demonstracija i raznih gostovanja. Muzej je na taj način dao značajan doprinos razvoju kulture na području grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije.

Detaljni programi događanja svih muzeja koji sudjeluju u manifestaciji bit će dostupni od 22. siječnja 2024. na web platformi www.noc-muzeja.hr!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba