Ovu azijsku blagodat možete nabaviti i kod nas, i to u raznim oblicima

Ukusan indijski začin: 7 zdravstvenih pogodnosti koje vam donosi kurkuma

Objavljeno: 08.01.2024. zagorjeinternational

Kurkuma je začin koji se radi od korijena biljke curcuma longa, višegodišnje biljka iz porodice đumbira. Njegov glavni aktivni sastojak je kurkumin. Kurkumin daje kurkumi žućkastu boju. Blago kurkume leži u blagodatima kurkumina, koji ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Osim spomenutih, kurkuma pomaže kod niza zdravstvenih tegoba, a više o tome te gdje je možete nabaviti pročitajte u nastavku članka.

Gdje nabaviti kurkumu

Ovu azijsku blagodat možete nabaviti i kod nas, i to ne samo svježi korijen kurkume, već i u obliku praha, tinkture, kapsule, čaja… Osim u prodavaonicama zdrave prehrane, trgovinama suplemenata za sportaše, kurkumu možete pronaći i u Kaufland trgovini, i to, međuostalim, u obliku gela za njegu kože koju donosi Olival. Da ne razmišljate previše, donosimo vam 7 razloga za pohrliti u trgovinu.

1. Smanjuje upalu

Za kronična stanja pri kojima upala počinje utjecati na tkiva u vašem tijelu, uzimanje kurkume može biti korisno. U jednoj studiji pacijenata s ulceroznim kolitisom, oni koji su uzimali 2 grama kurkumina dnevno uz lijekove na recept imali su veću vjerojatnost da će ostati u remisiji od onih koji su uzimali samo lijek.

2. Poboljšava pamćenje

Drugo kliničko ispitivanje pokazalo je da je 90 miligrama kurkumina uzeto dva puta dnevno tijekom 18 mjeseci pomoglo u poboljšanju sposobnosti pamćenja kod odraslih osoba bez demencije. Kurkumin bi također mogao imati ulogu u sprječavanju razvoja Alzheimerove bolesti – međutim, to je područje gdje je potrebno više istraživanja.

3. Smanjuje bol

Kurkuma također ima duboke korijene u kineskoj tradicionalnoj medicini i ayurvedi gdje se koristi za liječenje artritisa. Istraživanja sugeriraju da uzimanje ekstrakta kurkume potencijalno može smanjiti bol od osteoartritisa, iako su još potrebna dodatna istraživanja. 

4. Bori se protiv slobodnih radikala

Kurkuma ima antioksidativna svojstva, a jedna studija pokazuje da može zaštititi vaše tijelo od slobodnih radikala neutralizirajući ih. Drugo istraživanje sugerira da antioksidativni učinci kurkume također mogu potaknuti djelovanje drugih antioksidansa.

5. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Studije pokazuju da kurkuma može pomoći u preokretanju procesa srčanih bolesti. U zdravih sredovječnih i starijih odraslih osoba koje su uzimale dodatke kurkumina tijekom 12 tjedana, povećana je proizvodnja endotela arterije rezistencije – koja igra značajnu ulogu u visokom krvnom tlaku.

Drugo istraživanje pratilo je 121 osobu koja je imala operaciju premosnice koronarne arterije. Nekoliko dana prije i poslije operacije, grupa koja je uzimala 4 grama kurkumina dnevno pokazala je 65% manji rizik od srčanog udara u bolnici.

Kurkuma također može biti korisna kada se koristi zajedno s lijekovima za kontrolu razine kolesterola. Istraživanja pokazuju da je kurkumin siguran i da može zaštititi one koji su izloženi riziku od srčanih bolesti snižavanjem određenih razina kolesterola, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koliko i koja vrsta je učinkovita.

6. Pomaže u borbi protiv depresije

Ako imate depresiju protein poznat kao moždani neurotrofni faktor se smanjuje i vaš hipokampus, koji pomaže u učenju i pamćenju, počinje se smanjivati. Studija pokazuje da kurkumin može povećati razinu ovog proteina i može poništiti promjene.

Druga studija pokazuje da je kurkumin bio jednako učinkovit kao fluoksetin (Prozac) u ublažavanju simptoma depresije. Kurkumin također može povećati razine serotonina i dopamina — kemikalija u vašem mozgu koje reguliraju raspoloženje i druge tjelesne funkcije.

7. Pomaže u prevenciji raka

Prema nekoliko istraživanja, kurkumin može utjecati na rast i razvoj raka. Jedna studija, koja se fokusirala na rak debelog crijeva, pokazala je smanjenje broja lezija u debelom crijevu kod muškaraca za 40%. Općenito gledajući, kurkuma posjeduje karakteristike koji pomažu pri prevenciji karcinoma. 

I zato svakako savjetujemo da kurkumu dodate u svoje prehrambene navike!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba