Šef ga je dozvao da se dogovore za raspored, pa se u tom trenutku glavom okrenuo, a tijelom nastavio ravno

Štef glavom snažno udario u betonski stup u dvorištu firme. Dobit će 615 eura odštete

Objavljeno: 08.01.2024. zagorjeinternational

Štef (45), radnik Hrvatskih autocesta, je bio neoprezan. Hodao je poslovnim krugom tvrtke te je nepažnjom glavom jako udario u betonski stup nadstrešnice te zadobio posjekotinu iznad desnog oka, pukao mu je zub, a oštetio je i naočale. Firma mu sada mora platiti 615 eura štete, piše Danica.hr.

Nezgoda se dogodila u rujnu, a Štef je odlučio tužiti tvrtku jer je, kako je naveo, uz ozljede, pretrpio i strah. Tražio je ukupno 1600 eura. 

Osiguravateljska kuća kod koje su radnici tvrtke osigurani je upozorila da je Štef sam kriv za ozljedu jer je neoprezno hodao dvorištem firme. Naveli su da je okrenuo glavu prilikom hodanja pa je zbog toga udario u stup. On je pak ispričao kako je tog dana iz garderobe hodao prema vozilu na parkingu.

– U tom trenutku pozvao me šef da se dođemo dogovoriti za raspored. Pogledao sam prema njemu, a tijelo mi je ostalo u hodu pa sam desnim dijelom glave, odnosno lica udario u taj stup. To se dogodilo između 11.30 i 12 sati. Tom prilikom mi je pukao zub i zadobio sam posjekotinu iznad desnog oka. Imao sam i naočale na očima. Staklo tada nije puklo, već se samo okvir savinuo. Danas ne koristim te naočale koje sam imao te zgode jer su već stare – ispričao je unesrećeni radnik.

Dodao je i ta tim mjestom gdje se ozlijedio prolazi svakodnevno.

– Moje je mišljenje je da je bila nekakva ograda oko tog stupa ili zaštita da ja sigurno ne bih lupio u taj stup – rekao je.

Sudski vještak je utvrdio da je radnik u tom događaju zadobio natučenje glave čeono desno i puknuće zuba. Liječenje je završeno, odnosno stanje se stabiliziralo s kirurškog aspekta šest tjedana nakon štetnog događaja.

Sutkinja je odlučila da su za nezgodu krivi i sam radnik, ali i HAC, i to u omjeru 50:50. dosuđeno mu je 615 eura odštete. 

– Poslodavac je prilikom određivanja radnih zadataka i rasporeda trebao voditi računa o pravodobnom i adekvatnom planiranju i provođenju radnih postupka, a što je dozivanjem radnika radi određivanja rasporeda koji se pritom kreće prema vozilu radi izvršavanja zadanih zadataka, propustio učiniti. Slijedom navedenog, radnik je suodgovoran nastanku štete u omjeru od 50 posto, dok je u ostalih 50 posto odgovornost poslodavca koja je objektivna – stoji u presudi koja je stigla ovih dana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba