Varaždinski gradonačelnik je prijem za predstavnike medija iskoristio za kritiku Vlade

Bosilj: Vlada je gurnula ruku u džepove gradova, a nisu dali niti centa iz svoje blagajne

Objavljeno: 04.01.2024. zagorjeinternational

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj danas je zajedno sa zamjenikom Miroslavom Markovićem, saborskom zastupnicom Barbarom Antolić Vupora i predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim priredio tradicionalni prijem za predstavnike medija.

Na Trgu Miljenka Stančića uputili su novogodišnju čestitku i poruku novinarima, fotoreporterima, snimateljima, urednicima i vlasnicima medija. Gradonačelnik Bosilj je uz prigodnu čestitku i zahvalu na medijskom praćenju aktivnosti gradske novinarima dao i izjavu o izmjenama stopa poreza na dohodak koji počinju važiti na početku superizborne godine.

Bosilj se obrušio na Vladu

– Vidim da su nacionalni mediji preuzeli jedan narativ kojega gura Vlada kojim se optužuju gradonačelnici da su povećali poreze. Zapravo, istina u cijeloj priči je ta da se radi o jednom bezočnom pokušaju krađe novaca iz blagajne gradova. Kad smo ih ulovili s rukama u našem džepu, što je najnormalnije za HDZ, onda su rekli da gradonačelnici ne daju povećanje plaća. Narativ koji znamo još od primjera kako HDZ surađuje s medijima u aferi s Fimi medijom i Sanaderom te ovih zadnjih mreža s Lovrinčevićem, to je modus operandi kojim se pokušava okrenuti stvarnost na sasvim drugačiji način. Svima je jasno da u ovoj državi imamo pedesetak raznih vrsta poreza, trošarina i parafiskalnih nameta. Vlada se nije odrekla ni jednog poreza nego je išla uzeti u blagajne gradova. Prirez je bio jedini čisti gradski porez, a porez na dohodak je većinom prihod grada. Vlada se igrala jedino s ta dva poreza, jedino su ukinuli prirez i nisu dali ni cent iz državne blagajne – rekao je Bosilj i zamjerio Vladi što je nove porezne zakone donijela u listopadu kada se već formiraju gradski proračuni i raspodjeljuju prihodi.

Upozorio je da su neki gradovi smanjivali poreze na dohodak u zadnji tren, a da su proračunske prihode ostavili na istom nivou.

– To su lažirani proračuni jer nisu rezani troškovi. To su napravili samo zato da bi HDZ u izbornoj godini mogao reći da su nešto napravili i omogućili, a zapravo se radi o jednoj bezočnoj podvali, napadu na fiskalnu slobodu i integritet u kojoj su gurnuli ruku u džepove grada bez da su se odrekli i jednog centa iz državne blagajne. U Varaždin po poreznim stopama kakve imamo svima će rasti plaća osim samcima s plaćom većom od 2500 eura – zaključio je gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba