Proračun općine Hum na Sutli za 2024. godinu iznosi 5.050.000 eura

MLADI ĆE SE OBRADOVATI: Ide se u dogradnju vrtića, a tu su i dvije mjere koje pomažu pri kupnji ili adaptaciji nekretnine

Objavljeno: 29.12.2023. Alen Brodar

Proračun općine Hum na Sutli za 2024. godinu iznosi 5.050.000 eura. Od toga je 488.000 eura potpora Ministarstva obrazovanja i znanosti za dogradnju triju vrtićkih skupina u Dječjem vrtiću Balončica, zatim potpora Ministarstva regionalnog razvoja, koja svake godine iznosi otprilike 50.000 eura te još 50.000 eura koji su već odobreni iz LAG-a. Sve ostalo, otkriva nam načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, su vlastiti izvori prihoda, što od poreza na dohodak, što od ostalih poreznih davanja te od komunalne naknade.

– Značajno je to što smo se posljednje dvije godine odredili da ćemo štedjeti na projektima gdje je to bilo moguće, a sve kako bismo osigurali svoj dio od nekih 1,5 milijuna eura za dogradnju DV-a Balončica. Iznimno nam je važan taj projekt dogradnje vrtića za tri nove vrtićke skupine, s novom kuhinjom, novim sustavom grijanja i adaptacijom još nekih prostora i drago mi je što mogu reći da za taj projekt spomenutom štednjom i potporom ministarstva, sredstva imamo osigurana – naglasio je Jutriša.

Igralište na krovu

Ono što će biti posebnost vrtića je zasigurno činjenica da će imati novo igralište, i to na krovu.

– Da, malo smo kao općina hendikepirani, imamo vrlo skučeni ravni prostor, a na njemu su nam već centralna škola i taj vrtić. S obzirom na to da za vrtić nemamo previše mjesta, on će se dograđivati preko postojećeg igrališta, dok će novo igralište, pomalo futuristički, biti na krovu vrtićke zgrade – objasnio je načelnik.

Dogradnja vrtića potvrđuje činjenicu da briga za mlade nikad nije bila upitna u Humu na Sutli, pa su i za 2024. godinu značajna sredstva izdvojena za one najmlađe te za mlade obitelji.

– Od dara za novorođene, sufinanciranja boravka djece u vrtićima, osnovnoškolskog programa u kojem uspješno održavamo standard iznad standarda, do stipendiranja srednjoškolaca i studenata, tu su i mjere za mlade obitelji. Ove godine smo naime uveli novu mjeru za mlade do 40 godina starosti, a to je da će Općina onima koji su vlasnici prostora, pomoći s 2650 eura za adaptaciju tog prostora. Također, i dalje nastavljamo s provedbom mjere da mladim obiteljima do 40 godina pomažemo s 6650 eura za kupnju ili gradnju kuće, odnosno kupnju stana. Dosad smo odradili 12 takvih pripomoći i nastavljamo s tom pričom, a vjerujem da će i nova mjera za pomoć pri adaptaciji postojećeg prostora biti popularna i da ćemo tako malo pomoći našim mladim obiteljima – objašnjava Jutriša.

S obzirom na to da su elementarne nepogode posljednjih nekoliko godina ostavile traga u Humu na Sutli, pozamašan iznos u proračunu osiguran je i za humsku Vatrogasnu zajednicu, a povećani su i iznosi za neka vatrogasna društva na području općine.

Nova platforma

– Vatrogasce će zasigurno razveseliti kupnja nove platforme, za što smo osigurali 50.000 eura, kako bi mogli biti operativniji i kako bi mogli lakše djelovati na nekim intervencijama. Dosad smo u nekim slučajevima velike ljestve morali posuđivati iz Krapine, a sada će ova veća platforma, koja je dosta viša od postojeće, itekako biti od koristi za sva naša društva, a i šire ako bude trebalo – pojasnio je Jutriša i dodao da su značajnija sredstva osigurana su i za humske udruge, za uređenje određenih objekata koje koriste.

– Čak smo osigurali određena sredstva i za tzv. Spomen dom u Orešju, ako bude interesa da neka od udruga preuzme taj objekt i da se dogovori s Vladom RH, odnosno Ministarstvom državne imovine oko upravljačkih prava ili čak i vlasništva. Općina će se u tom slučaju također uključiti. Ako pak ne prođemo na natječaju, a vjerujemo da hoćemo, za novi Multimedijalni i interpretacijski centar, što je dosadašnja Kino dvorana, imat ćemo otprilike 150.000 eura za nužnu adaptaciju tog objekta. Dakako, nama je i dalje bitna cestovna i ostala infrastruktura, koja znači život našim građanima te su i tu osigurana pozamašna sredstva. Ono što nama predstavlja najveći problem, a nad čime nemamo ingerencije, su županijske i državne ceste, gdje se ne ulaže dovoljno. Pogotovo je problem državna cesta od Đurmanca do Huma na Sutli, što je industrijska žila kucavica, koja vodi prema centru industrije Krapinsko – zagorske županije. No, u principu sam zadovoljan s proračunom, smatram da je vrlo kvalitetno, a realno postavljen i da će se moći realizirati – zaključio je načelnik Jutriša. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba