Svi se sjećamo tog 29. prosinca 2020.

Prošle su tri godine od potresa u Petrinji

Objavljeno: 29.12.2023. zagorjeinternational

Tri godine prošle su od razornog potresa magnitude 6.2 prema Richteru, koji je 29. prosinca 2020. u 12:19 sati pogodio Petrinju i okolicu. Odnio je sedam života i nanio golemu štetu. Iako je obnova ubrzana u posljednjih godinu dana, mnogi još uvijek čekaju povratak u svoje domove.

Najmlađa žrtva imala je samo 13 godina

Potres je za sobom ostavio tužne prizore razrušenih kuća, gospodarskih objekata i javnih zgrada u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima. U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021. godine.

U potresu je ozlijeđeno 28 osoba, a još dvoje je poginulo u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite. Bio je to drugi potres nakon što je Baniju 28. prosinca zatresao onaj magnitude 5 prema Richteru.

Završeno je 7683 privatnih zgrada i kuća

Na treću obljetnicu razornog potresa, iz Ministarstva graditeljstva poručuju kako je cijelo područje danas veliko gradilište te da je postignuta željena dinamika obnove no mnogi su nezadovoljni brzinom kojom se ona odvija, piše Hina.

Podaci Ministarstva govore da je u potpunosti završeno 7683 privatnih zgrada i kuća dok ih 758 u postupku obnove. Izgrađene su 203 kuće, a njih 193 je u postupku gradnje. Završeno je 28 konstrukcijskih obnova, a u tijeku ih je još 324.

Kontejnerska naselja su zatvorena

Na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena su sva kontejnerska naselja te su 404 osobe iz njih smještene u adekvatniji smještaj, a u županiji je ukupno zbrinuto 1309 osoba koje su iz kontejnera preseljene u neki drugi model smještaja.

Izgrađeno je, među ostalim, 140 energetski visoko učinkovitih kuća koje se postavljaju na parcele domova umjesto kontejnera te 12 višestambenih zgrada – osam u Petrinji i četiri u Glini s ukupno 180 stanova. U gradnji je još osam zgrada – u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru, a u planu je gradnja još 36 zgrada sa 666 stanova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba