Na istrazi se našli konobari, frizeri, svećenici, medicinske sestre, nastavnici, automehaničari...

USKOK: Zbog davanja mita posrednicima za COVID potvrdu, optužene 82 osobe

Objavljeno: 13.12.2023. zagorjeinternational

U zadnjih mjesec dana USKOK je tako podigao sedam optužnica kojima su obuhvaćene 82 osobe. Svi se terete za davanje mita, najmanje 100 eura posrednicima, nakon čega su dobili COVID potvrdu, piše Večernji list.

Oni su konobari, frizeri, svećenici, medicinske sestre, nastavnici, automehaničari…. Ovako na prvu, nemaju puno zajedničkih stvari. No na drugu, sve ih je svojevremeno povezala skepsa oko epidemije COVID- a, nepovjerenje u znanost. I želja da se slobodno kreću, a da nemaju digitalnu COVID potvrdu. Koja se mogla dobiti ako se cijepiš. Spomenuti su izabrali da se neće cijepiti jer to iz ovih ili onih razloga nisu željeli. No ako nisu željeli cjepivo, to ne znači da nisu željeli COVID potvrdu. Pa su je odlučili kupiti. Tako što su davali novac posrednicima, a ovi Petri Rumihi, medicinskoj sestri. Koja je onda lažirala COVID potvrde. Te sebe i sve navedene, a s njom ima ih 243, dovela u probleme s USKOK-om. Koji je lani u rujnu pokrenuo istragu, a sada se to istraga lagano okončava podizanjem optužnica.

100 eura

U zadnjih mjesec dana USKOK je tako podigao sedam optužnica kojima su obuhvaćene 82 osobe. Svi se terete za davanje mita, najmanje 100 eura posrednicima, nakon čega su dobili COVID potvrdu. Tijekom istrage svi su priznali, izrazili žaljenje zbog učinjenog, a pretragama mobitela nađeni si dokazi koji potvrđuju navode USKOK-a da su dali mito u zamjenu za dobivanje COVID potvrda. Sve to znači da će  ovih 82 optuženika vjerojatno ići na nagodbu s USKOK-om tako da će se  postupak s velikim brojem optuženika vrlo vjerojatno okončati prije početak suđenja.

Što se tiče onog za što se optuženici terete, USKOK navodi da su od rujna do studenog 2021., znajući da nisu cijepljeni protiv COVIDA 19 te da stoga nemaju pravo na digitalnu COVID potvrdu, tražili posrednike preko kojih su od Petre Rumihe, medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni. Posrednik bi Petri Rumihi predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je prethodno pribavio od optuženika, a Petra Romiha bi, tvrdi USKOK,  zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne COVID potvrde.

Petru Romihu USKOK tereti da je bila na čelu tog zločinačkog udruženja koje je trgovalo COVID potvrdama, a zbog iste stvari je s još 10-ak osoba bila uhićena i u studenome 2021.  U to vrijeme istragu protiv nje je vodio ODO, a teretilo ju se  krivotvorenje isprava, no kako je ta istraga pokazala da je ona COVID potvrde izdavala  velikom broju ljudi te zato uzimala novac, slučaj  je iz nadležnosti ODO-a prešao u nadležnost USKOK-a. Osim nje i Tomislava Kolarića, kao glavni akteri u aferi s COVID potvrdama još se  terete Ivan Dželalija, koji je također bio uhićen i  kratko pritvoren u studenom lani te Tina Ponoš, Tomislav Čretni, Duje Šišara, Adis Saiti, Dorian Sužnjević, Bernard Baković, Boris Alandžak, Frane Džaja i Tea Poklečki. USKOK smatra da su Petra Rumiha i 11 osoba koje USKOK označio kao glavne aktere “zaradili” 24.100 eura i 12.370 kuna, a te su iznose međusobno podijelili. Kako se to radilo vidljivo je iz poruka koje su izmjenjivali, a koje su sada jedan od dokaza u optužnicama.

Poruke na mobitelu

– Imam dvije persone za cijepljenje…. COVID potvrde kupujem od “doktorice Petre” koja unosi podatke u sustav… Sada mi frend javlja da ima 32.000 kuna za 16 osoba i može odmah dati pare za sve njih….Ne mora se cijepiti, samo se mora imati para…  – glasila je jedna od tih poruka nađenih u mobitelima nekog od optuženika.

Među onima koji su lažne COVID potvrde kupovali bilo je poznatih pjevača, TV voditeljica, misica ili kandidatkinja  na izborima ljepote, sportaša, poduzetnika, obrtnika, no i cijelih obitelji… Ono što je možda najtragičnije u cijeloj  u toj priči je  da se cijeli taj posao vodio iz – kafića. Posrednici su bili konobari kafića, a glavni “mozak” cijele operacije, kako tvrdi USKOK, Petra Rumiha, koja je u istrazi iznijela obranu.

 – Bila sam zaposlena kao medicinska sestra. Zalazila sam u kafić Excelente i tamo me je Ivan Dželalija  pitao bi li za novčanu naknadu upisivala u sustav  da su neke osobe cijepljenje iako nisu. Na takav sam način upisala 200 ili 300 osoba. U kafiću bi mi dali novac i popis imena i ja bih obavila taj upis. No nisam upisala Tomislava Kolarića, kojeg poznajem jer je on vlasnik kafića u koji sam zalazila – branila se  Petra Rumiha.

Prema optužnici, za lažne  COVID potvrde se  naplaćivalo od 100 do 500 eura. Niža cijena je bila za prijatelje i poznanike.  Petra Rumiha, je po svemu sudeći napravila fatalnu grešku u svom “poslovanju” jer iz prikupljenih podataka ispada da je ona u CEZIH od 17. svibnja do 15. studenog 2021. upisala 3531 osobu  kao cijepljenu, iako je od 5. srpnja 2021. bila na – bolovanju. Po USKOK-u to je dokaz da su svi upisi  koje je Petra Rumiha napravila poslije 5. srpnja 2021. zapravo neistiniti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba