Ususret skorom predstavljanju ‘Strategije demografske revitalizacije do 2033.’

PLENKOVIĆ MAJKAMA: Umjesto dosadašnjih šest mjeseci, priznat će se cijela godina za svako dijete

Objavljeno: 12.12.2023. zagorjeinternational

Svake godine, Hrvatska je u prosjeku gubila grad veličine Koprivnice. Čini se kako je Vlada tome odlučila konačno stati na kraj. Na jučerašnjoj konferenciji o demografskim promjenama premijer Andrej Plenković istaknuo je zaustavljanje negativnih trendova kao ključno razvojno pitanje za Hrvatsku i Europu, piše Danica.

Upravo na inicijativu Hrvatske, demografija je uvrštena u Strateški program EU još 2019. godini, dok taj resor u Europskoj komisiji vodi hrvatska političarka Dubravka Šuica.

– Uskoro ćemo predstaviti ‘Strategiju demografske revitalizacije do 2033.’ koja u fokus stavlja poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnoteženu mobilnost stanovništva. Kroz populacijsku, poreznu, stambenu i socijalnu politiku jačamo obitelj kao nukleus hrvatskog društva. U proteklih sedam godina utrostručili smo roditeljsku naknadu, s 353 na 995 eura, a cilj nam je doseći visinu pune plaće. Novi Zakon o doplatku za djecu povećava broj obitelji koje primaju doplatak sa 126 na 271 tisuću, a broj djece s 247 na 511.000 – naglašava premijer.

Osim toga, u ‘Strategiji demografske revitalizacije do 2033. godine’ najavit će se i novu mjere po kojoj bi majke koje idu u mirovinu dobile 12 mjeseci radnog staža po djetetu, u odnosu na današnjih šest mjeseci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba