Održana sjednica Gradskog vijeća

NOVI MAROF: Vijećnici donijeli odluke koje će porezno smanjiti opterećenje građana

Objavljeno: 01.12.2023. zagorjeinternational

S obzirom na to da početkom iduće godine stupa na snagu još jedna porezna reforma, odnosno izmjene Zakona o porezu kojima se ukida prirez, Gradsko vijeće Novog Marofa na posljednjoj je sjednici raspravljalo i podržalo niz odluka kako bi se odluke o porezima uskladile sa zakonskim izmjenama. 

Budući da je zakonskim izmjenama ukinut prirez porezu na dohodak, Gradu ostaju porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, porez na kuće za odmor i porez na korištenje javnih površina. 

Istovremeno, porezne reforme predstavljaju povećanje mjesečnog osnovnog osobnog odbitka s dosadašnjih 530,90 eura na 560 eura, što predstavlja povećanje od 5,5 posto. Dodatno, osobni odbitci za uzdržavane članove obitelji, djecu te invalidnost povećani su u prosjeku za 27,7 posto odnosno 19,5 posto. Povećanje mjesečne porezne osnovice na koju se obračunava niža porezna stopa (sada 20 posto) također je stupilo na snagu, s dosadašnjih 3981,69 eura na 4200 eura (povećanje za 5,5 posto), odnosno godišnje porezne osnovice s 47.780,28 eura na 50.400 eura, pojašnjeno je na sjednici Gradskog vijeća. 

– Ove promjene imaju za cilj smanjiti porezno opterećenje građana, pružajući istovremeno povećanje neto primanja i raspoloživog dohotka poreznih obveznika – objasnio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Gradsko vijeće je također donijelo odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području grada. Niža porezna stopa iznosi 22 posto, dok je viša 33 posto. Ova odluka stupa na snagu početkom 2024. godine.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o otkupu zemljišta kako bi se nastavila izgradnja planirane prometnice, odnosno sjeverozapadnog odvojka Ulice Tina Ujevića s izlazom na Državnu cestu 24.

Dodajmo i da je Gradsko vijeće jednoglasno imenovalo Ivanu Kušek Perši za ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, koja je na toj funkciji već dulji niz godina, a prema ocjeni Gradskog vijeća, svoj posao radi odlično. Mandat ravnateljice počinje s početkom 2024. godine i trajat će četiri godine.

Konačno, zajedničkom odlukom donesen je Plan djelovanja Grada Novog Marofa u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu. Svrha Plana je informirati stanovništvo o specifičnostima prirodnih nepogoda te ih uputiti na primjenu mjera sprječavanja i ublažavanja posljedica.

– Grad nastavlja s predanim radom na poboljšanju života građana i unapređenju infrastrukture, te ostaje posvećen transparentnosti i uključivanju zajednice u donošenje važnih odluka – napomenuo je gradonačelnik Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba